A-blackjack-története

A blackjack rövid története

2023 júl 18. 10:39 Karola 1 hozzászólás

Póker, kaszinó és játékok blackjack történelem

A blackjack világszerte ismert és széles körben játszott kártyajáték, de vajon mikor és hol kezdték játszani és hogyan alakult ki a ma már jól ismert formája? Egy érdekes áttekintést készítettünk a blackjack történetéről, valamint arról, hogyan és miért vált az egyik legnépszerűbb játékká a kaszinókban világszerte.

A blackjack eredete

Bár széles körben elfogadott, hogy a blackjack egy korábbi, hasonló játékból, a huszonegyből fejlődött ki, maga a huszonegy eredete némileg vitatott és ismeretlen. Egyes történészek azt állítják, hogy a játék egy változata a római korban alakult ki először, ahol a számok jelölésére fakockákat használtak, bár ezt soha nem erősítették meg kellőképpen.

A legkorábbi írásos utalás a huszonegy nevű kártyajátékra Miguel de Cervantes Rinconete y Cortadillo című spanyol novellájában található, amely az 1613-ban megjelent Novelas ejemplares gyűjteményben jelent meg, és feltehetően 1601 és 1602 között íródott.

Cervantes (aki leginkább a Don Quijote szerzőjeként ismert) maga is lelkes szerencsejátékos volt és a történetben két, Sevillában dolgozó kártyacsaló szerepel. Ügyesen csalnak a Veintiuna (huszonegy) játékban és a történet megemlíti, hogy a játék célja a 21 pont elérése anélkül, hogy az 1 vagy 11 értékű ász lapokkal túllépnének a meghatározott összegen.

Ez azt jelzi, hogy a játékot a 17. század eleje óta mér egész biztosan játszották az egykori Kasztília területén, és ezt a Spanyolországban és Franciaországban kiadott művekben található későbbi utalások is alátámasztják. Az azonban, hogy a játék történelmileg pontosan meddig nyúlik vissza, a mai napig nagyrészt tisztázatlan.

Úgy vélik, hogy a huszonegyet először a 18. század eleje körül játszották a franciaországi kaszinókban. A huszonegy használt formája a Vingt-et-un francia változat volt, amely a Veintiuna és más népszerű helyi kártyajátékok, köztük a Chemin de fer (amely a Baccarat kialakulásáért is felelős) és a Ferme elemeit tartalmazta és ötvözte.

A játék népszerűsége olyannyira megnőtt, hogy XV. Lajos király uralkodása alatt rendszeresen játszották a királyi udvarban és Európa-szerte más alternatív változatok is megjelentek. Ezek közé tartozott a Quinze (tizenöt) Franciaországban, a Trente-Un (harmincegy) Spanyolországban és a Sette e Mezzo (hét és fél) Olaszországban.

Az amerikai kereslet és a blackjack születése

A huszonegyes játék a 18. században a francia gyarmatosítók jóvoltából jutott el először Észak-Amerikába. Az Atlanti-óceán túloldalán is hasonlóan nagy népszerűségre tett szert, és az 1820-ban New Orleansban megnyitott számos játékteremben lehetett játszani, amelyek az elsők között voltak, amelyeket az Egyesült Államokban legalizáltak.

A játék nagyrészt Eleanor Dumontnak, egy francia nőnek köszönhetően tett szert országos népszerűségre, aki 1854-ben telepedett le Nevada Cityben. A képzett kártyaosztó megnyitott egy Vingt-et-un nevű szerencsejáték-szalont a városban, és hamarosan női osztóként szerzett magának hírnevet, ami abban az időben rendkívül ritka látvány volt a szerencsejáték-létesítményekben, és ezért a kiváltságért a szerencsejátékosok nagy távolságokat tettek meg.

Dumont-ot Madame Moustache-nak is becézték, mivel a felső ajkán sötét szőrszálak éktelenkedtek, valamint az érzékiség és extravagancia miatt, amellyel a kártyákat osztogatta. A hölgy 1879-ben halt meg, de a kaszinók népszerűsége és száma a 20. században tovább nőtt és a huszonegyes játék még ismertebbé vált, miközben a szabályok lassan kialakultak a mai blackjack néven ismert játékmóddá.

Nem lehet pontosan megállapítani, hogy a blackjack mikor váltotta fel a huszonegyet a játék nevét illetően. Úgy vélik, hogy az első világháború idején alakult ki a kaszinók körében, amelyek jövedelmező bónuszkifizetést ajánlottak azoknak a játékosoknak, akik egy kört megnyertek egy pikk ász és egy fekete bubi (treff vagy pikk) kezdő kézzel. A cél bizonyos értelemben az volt, hogy szó szerint fekete bubit, vagyis black jack-et szerezzenek.

A blackjack-stratégiák kezdete

Francia kártya 001
Shutterstock/lisal1983

Számos évtizeddel azután is, hogy blackjack néven létrejött, sok játékos még mindig túlnyomórészt puszta szerencsejátéknak tekintette ezt a kártyajátékot ezért nem végeztek megfelelő tanulmányokat a valószínűségszámításokról a blackjack-el kapcsolatosan.

Az első publikált, matematikai alapú kísérletet az optimális blackjack-stratégia kidolgozására Roger Baldwin, Wilbert Cantey, Herbert Maisel és James McDermott végezték el 1956 szeptemberében, a Journal of the American Statistical Association című folyóiratban megjelent The Optimum Strategy in Blackjack című tanulmányukban.

Ez lett az alapja a későbbiekben számtalan olyan blackjack-stratégia kidolgozására irányuló erőfeszítésnek, amely a játékos számára a lehető legjobb esélyt nyújtja a nyerésre. Ezek között volt az Ed Thorp által kidolgozott stratégia is, aki Baldwin számításait használta fel az alapstratégia ellenőrzésére a Beat the Dealer című bestseller könyvében, amely eredetileg 1963-ban jelent meg, és amelynek 1966-ban kiadott változata egy frissített blackjack-stratégiát tartalmazott.

A blackjack-stratégiák ismertetése mellett ez volt az egyik első olyan kiadvány, amely az olvasóknak a kártyaszámolás ellentmondásos gyakorlatát is bemutatta, amelynek segítségével megpróbálhatták kiszámolni, hogy egyes kártyákból hány maradt játékban a játék során, és ez hogyan befolyásolja a forduló lehetséges kimenetelét.

Bár a gyakorlott szerencsejátékosok egy kisebb százaléka már az 1950-es évek óta foglalkozott a kártyaszámolás egy korai formájával, az eljárás most már könnyen hozzáférhető tudássá vált. Erre válaszul a kaszinók megnövelték a blackjack asztaloknál használt paklik számát, hogy megnehezítsék a kártyaszámlálást, és arra képezték ki az osztókat, hogy tudják kiszúrni a kártyaszámlálással foglalkozó személyeket.

Azóta számos más figyelemre méltó mű is megjelent a Blackjack-stratégiák és a matematika, valamint az ezek alkalmazásával elért sikerek területén, köztük Peter Griffin The Theory of Blackjack, James Grosjean Beyond Counting és Jeffrey Ma The House Advantage című könyvek.

A blackjack napjainkban

A blackjack a 21. században is rendkívül népszerű játék maradt. Még mindig a legszélesebb körben játszott játékok közé tartozik, mind a kaszinókban, mind pedig az online kaszinókban, ahol az emberek bármikor, bárhol játszhatnak blackjack-et.

Sok más kaszinójátékhoz hasonlóan az utóbbi időben rengeteg nagyszabású blackjack-bajnokságra került sor, amelyeken rendszeresen nagy (1 millió dolláros vagy még nagyobb) nyereményeket sorsolnak ki a győztesnek. Ezek közé tartozik a World Series of Blackjack, az Ultimate Blackjack Tour, a Las Vegas Hilton Million-Dollar Tournament és a különböző világbajnokságok.

2002-ben a kaliforniai San Diegóban található Barona Casino megnyitotta a Blackjack Hall of Fame-et. A beiktatottak közé tartozik Baldwin, Cantey, Maisel és McDermott, Thorp, Griffin és Grosjean. A további neves beiktatottak között szerepel Don Johnson is, aki 2011-ben 15 millió dollárt nyert az Atlantic City-i kaszinókban blackjackkel, valamint John Chang, az MIT és a Harvard diákjaiból álló blackjack-csapat vezetője, aki kártyaszámolással győzte le a kaszinókat blackjackben.

A blackjack a pop kultúrában is elterjedt, hiszen számos olyan szerencsejátékkal kapcsolatos film cselekményében is szerepet kapott, ilyenek például a 21, A szerencsejátékos és a Másnaposok.


Hozzászólások 1

naxosz
naxosz
2023 jún 24. 20:26

Köszönöm.Érdekes kis olvasmány volt. Szeretem ezt a játékot,sokszor játszok ismerősökkel. Unaloműzőnek tökéletes a számomra.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek