A-lottózás-története-2022-09-13

A lottó története

2023 márc 10. 11:17 Karola Szólj hozzá!

Lottó és totó lottózó történelem

A lottónyereményről való álmodozás az emberi történelem szerves részét képezi az idők kezdete óta. Politikusok, filozófusok, császárok és nem utolsó sorban lottónyertesek, mindannyian különböző módon profitáltak belőle. De ki találta ki a lottót és miért? Mely történelmi személyiségek húzták a legtöbb hasznot a lottóból és hogyan? 

Bár a lottó első jelei a kínai Han-dinasztia idejére, i.e. 200 körülre nyúlnak vissza, a lottó, vagyis az amit ma lottónak nevezünk, csak Augustus Caesar római császár, Julius Caesar fogadott fia idején jött létre.

A lottó, mint adó alternatíva az ókori Rómában

Róma városának égető szüksége volt javításokra, de az embereket olyan súlyosan adóztatták, hogy bármilyen további adóemelés a közvéleményt nyugtalanságra sarkallta volna. Augustus Caesar volt az első, akinek eszébe jutott, hogy lottójátékot szervezzen a bevételek és a népszerűség növelése érdekében. Több mint két évezreddel Augustus Caesar óta a kormányok még mindig használnak lottójátékokat a polgári projektek finanszírozására.

Körülbelül 200 évvel később egy másik római császár, Elagabalus különös érdeklődést mutatott a ezen játékok iránt. Ami kezdetben olyan nyereményekkel indult, mint a rabszolgák és földek, hamarosan nyilvános sorsolássá vált, ahol a szelvényeket katapulttal dobták a tömegbe. Mivel a szelvényekkel együtt élő kígyókat is elengedtek, a nyeremények pedig darazsak, méhek, döglött állatok és halálos ítéletek is lehettek, a fiatal császár 18 éves korában merénylet áldozatává vált.

Hogyan szerzett Voltaire egy vagyont a lottón?

A Voltaire álnéven ismert francia filozófus csak azután vált végre anyagilag is szabaddá és önállóvá, miután találkozott Charles Marie de La Condamine matematikussal. A két férfi egy vacsorán ismerkedett meg, ahol La Condamine egy olyan tervet javasolt, amely minden képzeletet felülmúlóan gazdaggá tette őket.

A francia kormány lottójátékot indított, hogy az embereket kötvényvásárlásra csábítsa. Minden kötvénytulajdonos a kötvény értékének 1/1000-ed részéért vásárolhatott sorsjegyet, a nyertesek pedig 500000 livre jackpotot vehettek át, ami akkoriban őrült összegnek számított. A francia kormány azonban nem volt matematikailag képzett. A jackpot nem függött a kötvény árfolyamától, és La Condamine rájött, hogy az összes olcsóbb kötvény felvásárlásával nagymértékben megnöveli a nyerési esélyeit.

La Condamine és Voltaire egy csoport gazdag mecénással lottószindikátust alapítottak, és elosztották a nyereményt. Az évekig tartó sorozatos nyeremények után a kormány végre fényt derített a tervükre, és bíróság elé állította őket, ahol bebizonyosodott, hogy nem történt törvénytelen cselekedet. Ez a gazdagság megadta Voltaire-nek a szabadságot, hogy élete hátralévő részét írással tölthesse.

Az amerikai elnökök és a lottó

Az Egyesült Államok alapító atyái lelkes lottó használók voltak mind politikai, mind személyes haszonszerzés céljából. George Washingtontól Ben Franklinig mindannyian lottó játékot hoztak létre a szabadság és a finanszírozás nevében. 1747-ben a legsürgetőbb problémának nem a fegyveres ellenség, hanem a pénz számított. Franklin megoldása az volt, hogy lottót rendezett, és ez hatalmas sikerrel járt. A bevételből ágyút vásárolt Philadelphia védelmére.

Körülbelül 30 évvel később George Washington megkísérelt lottót rendezni, hogy pénzt gyűjtsön egy, a virginiai Allegheny-hegységen át vezető út és egy üdülőhely létrehozására a ma “The Homestead” néven ismert területen, a virginiai Hot Springsben. Ez részben az akkoriban megnövekedett lottózók száma miatt nem sikerült. A sorsjegyeket George Washington írta alá, és mára gyűjtői darabokká váltak. A 25 megmaradt szelvény egyikét legutóbb 2006-ban 13500 dollárért adták el.

Thomas Jeffersonnál jobban azonban senki sem védte a lottójátékokat. Jefferson az unokájával együtt megpróbált lottót rendezni, hogy adósságait kifizesse. A virginiai törvényhozás meggyőzésére tett kísérletében ezt írta: "Távolról sem erkölcstelenek, hanem az ember létéhez nélkülözhetetlenek". Szerencséjére úgy halt meg, hogy nem tudta, hogy a terve nem vált be.

A lottójátékok évszázadok óta megragadják az emberek fantáziáját, és továbbra is népszerűek annak ellenére, hogy a játékosoknak csillagászatian kevés esélyük van arra, hogy megnyerjék az életet megváltoztató jackpotot


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek