Roger Federer egyesülést szorgalmazott az Association of Tennis Professionals (ATP) és a Women's Tennis Association (WTA) között, azaz a férfi és női profi tenisz bajnokságok irányító testületeit illetően.

A 20-szoros Grand Slam legenda Twitteren jelentette ki, hogy szerinte itt az ideje az ATP és a WTA Tours összekapcsolásának, mivel a globális helyzet pusztító pénzügyi következményeket eredményezhet a sportágban. Továbbá azt is kifejtette, hogy „már régen meg kellett volna ennek történnie, mert egyébként is zavaróak a rajongók számára a különböző rangsorolási rendszerek, logók, weboldalak és versenykategóriák”.

Federer javaslata azonnali támogatást kapott a tenisz közösség több kiemelkedő tagja részéről. Rafael Nadal, Federer riválisa elmondta: „Teljesen egyetértek azzal, hogy nagyszerű lenne úgy kijutni ebből a világválságból, hogy a férfi és női tenisz egyetlen szervezet alatt működik”. Felszólalt Billie Jean King is, női tenisz legenda, támogatva az ötletet, szorgalmazva az egy oldalon állást és összefogást.

Egyébként a világranglista második helyezettje (Rafael Nadal) korábban felajánlotta teniszakadémiájának pályáit biztonságos edzések és mérkőzések lebonyolításának érdekében.

A profi teniszmérkőzéseket július közepéig felfüggesztették, ami a Wimbledon lemondását is eredményezte. A világban történtek rávilágítottak a sport fragmentált állapotára, miután a Francia Tenisz Szövetség szélesebb körű konzultáció nélkül szeptember végére halasztotta a Roland Garrost. Ez a lépés ugyanakkor eltörlésre kényszerítette a Laver Cup eseményt is, amit a Federer cége alapított.

A hónap elején Andrea Gaudenzi, az ATP új elnöke elmondta, hogy világosan látszik egy kollektívabb modell szükségessége a tenisz területén. Jelezte, hogy a tenisz média jogai túlságosan töredezettek és megdöbbentő a különböző versenyek hajlandósága az egyoldalú döntések meghozatalára.

Gaudenzi, elnökké válása óta az Ubitennisnek adott első interjújában a következőt nyilatkozta: ”A történtek bizonyítják a szigorúbb szabályozások szükségletét, annak érdekében, hogy a versenyek együtt tudjanak létezni, nem csak ütemezési szemszögből. A hangsúly a rajongókon kell hogy legyen”.

Addig is a játékosok az április végére tervezett virtuális teniszbajnokságra készülnek.

Tenisz tippek, előzetesek

Forrás: Sportbusiness.com

Borítókép: Fotó: xermark/Shutterstock.com