Kezdetét vette egy másik északi bajnokság is a norvégon kívül: Svédországban is megindult a pontvadászat.

Két forduló ment le, és nagyjából már látszik, hogy mire számíthatunk. Két forduló után két hibátlan csapat maradt: a tavalyi bajnok Hacken, jelenlegi írásom főszereplője, és a korábbi évek meghatározó csapata, de tavaly betliző Malmö.

A tavalyi bajnokságot némi meglepetésre a göteborgi Hacken nyerte, akik a norvég Per-Mathias Hogmo edző vezetésével értek fel a csúcsra, méghozzá úgy, hogy csupán két vereséget szenvedtek a szezonban. Hatalmas meglepetés és siker volt ez, mivel korábban 2012-ben értek el egy második helyezést, szóval futballtörténelmet írtak. Nemzetközi kupában párszor szerepeltek ugyan, de a kvalifikáción mindössze első alkalommal, 2007-2008-ban jutottak túl. Hatalmas várakozás előzi meg tehát a mostani BL-kvalifikációt, és azt kell mondani, ilyen erős csapatuk még soha nem volt!

Figyelemmel követtem őket az elmúlt szezonban, és most érett meg a játékuk arra, hogy élesben is kipróbáljam. Ha valaki kíváncsi a játékukra, ajánlom az egyik oldalt, ahol ezt jól összefoglalták, én zanzásítva írom le: egyrészt van egy kiváló xG mutatójuk, ami tök egyenesen arányos a rúgott góljaikkal, szóval ha van egy helyzet, azt berúgják és kész. 4-3-3-as felállásban játszanak, magasan maradó szélsőkkel és támadó középpályával. Két középhátvédjükkel viszonylag mélyen védekeznek, így pedig nagy terület marad üresen a középpályán, amit gyorsan, passzokkal játszanak át. Kulcsszereplő Evan Hovland, aki iszonyú agresszív hátvéd, és a nem engedi levegőhöz az ellenfél csatárait, a labdaszerzést követően ő az első passzoló. Amikor támadják, kivár, és amikor már több ellenfelet köt le, akkor passzol, így teremt emberelőnyös szituációt. Persze az erősebb csapatok ellen más formációkat is játszanak (4-5-1, 4-4-2), és ez a rugalmasság biztosította számukra a bajnoki címet.

Az idei szezont is jól kezdték. Két forduló, két győzelem, ráadásul a második győzelmüket a tavalyi ezüstérmes Hammarby ellen érték el (3-1). Itt volt az a hírhedté vált eset, amikor az ellenfél kapusa a tizenegyespontot vélte labdának, és a labda helyett a pontot akarta elrúgni, így a labda elgurult mellette. De enélkül is jobbak voltak a Hammarbynál, megérdemelt volt a nagy arányú győzelem, hiszen már az első félidőre 3 gólos előnyt szereztek.

A Kalmar középcsapatnak tűnik. Az első fordulóban a Malmö egykapuzott ellenük, de végül csak egy büntetővel győzött, majd hazai pályán legyőzték 2-0-ra a Göteborgot. Nekem egy kicsit súlytalannak tűnik a támadójátéka, az összefoglalókat nézve ebben lesz mit javulni. A Malmö ellen konkrétan semmit nem csináltak, csak védekeztek, a Göteborg elleni meccsen rúgtak egyet, majd a Göteborg kitámadása miatt kontrázhattak, de a másodikat így is a 94. percben lőtték be.

A Hacken ott folytatja a szezont, ahol abbahagyta. Ha ez a forma kitart, akkor szép eredményt érhetnek el a BL-kvalifikációban. Addig viszont minden meccset be kell húzni, mert a kettős megterhelést úgysem fogják bírni, ezt láthattuk már évek óta a svéd bajnokoknál. Szóval amíg nem lesz kvali, addig minden meccsen kell a három pont. Én egy kis hendivel megbolondítom, mert a Hammarbyt is könnyedén intézték el, akik a Kalmarnál nagyobb játékerőt képviselnek.

BK Häcken - Kalmar FF: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp