formula-1-2022-red-bull-racing-testing-25-02-2022

2022-es Formula-1 előzetes

Karola 2022 márc 16. 10:00 Szólj hozzá!

Forma1 Max Verstappen Lewis Hamilton Haas F1 Team

Új szezon, új kihívás: a 2022-es év az egyik legnagyobb szabályváltozást is hozza magával, amelyet a Forma-1 valaha látott. Vajon átrendeződik a mezőny, és új rend alakul ki a sportágban? Lehet, hogy ez is olyan lesz, mint 2009-ben, amikor a Brawn GP az első versenyen egy olyan autóval állt a rajthoz, amely a legnagyobb látványosságok közé tartozott, és Jenson Button megnyerte a világbajnokságot? Ezekről és ehhez hasonlókról elmélkedünk a 2022-es F1-es szezonra vonatkozó elemzésünkben.

Először is, nem valószínű, hogy egy olyan csapat, amely az elmúlt szezonokban nem volt versenyképes - mint például a Haas vagy a Williams - hirtelen egy versenygyőztes autóval áll majd elő. Hasonlóképpen, szinte biztosan nem történik meg, hogy a Red Bull és a Mercedes a mezőny hátsó felében kullogva keresi majd az elvesztett másodperceket. Viszont valószínüleg láthatunk majd újabb csapatokat harcolni a dobogós helyekért és a világbajnoki címért, végeredményben ez is lenne a cél, és ez csak az egyik oka annak, hogy a 2022-es Forma-1-es szezon minden idők egyik legizgalmasabbjának ígérkezik!

Utcai méretű kerekek, jobb aerodinamika - íme a főbb változtatások

Először is, nagyobbak a kerekek! A gumik 13-ról 18 colosra lettek cserélve, ami azt jelenti, hogy sokkal jobban hasonlítanak az utcai autók abroncsaira, mint korábban bármikor. Ez azt is hozza magával, hogy az autók egészen másképp néznek ki, mint amelyekhez korábban szokva voltunk. 2009 óta először visszatérnek a kerékfedelek is és mostantól minden első kerék fölé kis szárnyfedelek kerülnek. Összességében ezek a változások az autó aerodinamikáját segítik, és kiszámíthatóbbá teszik a gumikat, aminek elméletileg jobb versenyzést kellene eredményeznie, de meg kell várnunk, hogy ez a gyakorlatban is így lesz-e vagy sem.

A második jelentős változás az autó formáján történt, szintén az aerodinamika javítása érdekében. Az F1 legnagyobb problémája az elmúlt években az autók előzési képességének hiánya volt. Ez a probléma nem csak a pilóták számára volt frusztráló, de a rajongók szemszögéből is gyakran kevésbé volt izgalmas. Az F1 tudja, hogy a szurkolók számára nyújtott látványosság és a versenyzés javítása érdekében az autóknak képesnek kell lenniük egymás szoros követésére és az előzésre. Az autó formájának megváltoztatása az új hátsó szárnnyal és az egyszerűsített első szárnnyal - remélhetőleg megoldja ezt a problémát.

Végül, az autó alsó fele nagyon más lett. Az úgynevezett “Ground Effect” az 1970-es és 80-as évek óta nem igazán volt jellemző az F1-ben, de most visszatért. Ha megfordítanánk az autót, két nagy, alagútszerű rendszert látnánk, amelyek az autó alatti légáramlatot irányítják, így nagyobb szívóerőt biztosítanak, lefelé húzzák, ezáltal leszorítóerőt generálva.

A nagy remény az lenne, hogy ezek a változtatások (amelyeket már négy éve terveznek, és 2021-ben kellett volna bevezetni) jobb és kompetitívebb versenyeket, több előzést eredményeznek majd a pályán, és potenciálisan több különböző csapat nyerhet majd futamokat.

A "porpoise/disznódelfin" problémájának leküzdése

Mario Andretti találta ki a "porpoising/disznódelfinkedés" kifejezést, miután Silverstone-ban Lotus 80-ast vezetett - egy másik “Ground Effect” autót. Ez egy új jelenség a jelenlegi pilóta generáció számára, ugyanakkor nem teljesen kellemes. Kicsit olyan, mintha egy bukó lovon próbálnának lovagolni, mivel az autót gyakorlatilag beszippantja a talaj, majd elengedi, ami azt jelenti, hogy az autó úgy ugrál, mint egy tengerben úszó disznódelfin (porpoise - innen a név).

A “porpoising” nagy sebességnél jelentkezik, befolyásolva az autó kezelhetőségét és a pilóta kényelmét, de ami döntő fontosságú, hogy az autó leszorítóerejének szintjét is befolyásolja - és ezáltal az autó általános hatékonyságát egyaránt.

A tesztek során a legtöbb autónál megfigyelhető volt a “porpoising”, ami komoly fejtörést okoz majd a mérnököknek. Szinte borítékolható, hogy az első futam előtt találnak majd valamilyen megoldást, de lehet, hogy ez a 2022-es szezon egyik bosszantó jellemzője lesz. Ha egy csapat teljes megoldással tud előrukkolni, akkor döntő előnyre tehet szert, amire mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a szezon korai szakaszában.

Kínai pilóta is indulni fog az idei F1-ben, míg Hamilton a nyolcadik címért száll harcba

A rajongói félelmek ellenére Lewis Hamilton visszatér egy újabb szezonra és ismét harcba száll nyolcadik világbajnoki címéért, de a tavalyi szezon második helyezettje új csapattársat kap. Valtteri Bottas kiesett (az Alfa Romeóhoz szerződött), és a fiatal brit reménység, George Russell érkezett Hamilton mellé.

A 24 éves King's Lynn-i versenyző már évek óta dolgozik a Mercedesnél a fiatal pilóták programjának részeként, és már egyszer helyettesítette is Hamiltont, amikor a 2020-as a világbajnok beteg volt (és meg is nyerhette volna a versenyt, ha nincs bokszkiállási problémája), de a nagy áttörést most a 2022-es szezonban kapja meg.

A legnagyobb kérdés az, hogy mennyire lesz gyors Hamiltonhoz képest, és vajon szárnysegédként fog működni, vagy veszélyt jelent majd Lewis címvédésére? A páros közötti dinamikát izgalmas lesz megfigyelni.

Bottasra áttérve, az Alfa Romeónál minden megváltozik, mivel a finn pilóta mellé Kína első F1-es versenyzője, Guanyu Zhou érkezik. A 22 éves sanghaji versenyző tisztességes pedigrével rendelkezik, hiszen az elmúlt szezonban a harmadik helyen végzett a Formula 2-ben.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy Alex Albon a Williamshez szerződik egy furcsa megállapodás keretében, amely szerint a Red Bull egykori versenyzője nem teljesen szakítja meg minden kapcsolatát a Milton Keynes-i székhelyű csapattal. Nicholas Latifi mellett versenyezve érdekes lesz látni, mire képes a pilóta.

Végül a Haasról is kell beszélnünk, ahol Nikita Mazep helyét Kevin Magnussen veszi át. A dán pilóta a 2020-as szezon végén elvesztette a Haasnál betöltött ülését, de most több éves szerződést írt alá, hogy visszatérjen régi csapatához. Mazepinnel ellentétben Mick Schumacher kihívójaként is izgalmas csapaton belüli csatát láthatunk majd idén. Magnussen már korábban is állt dobogón az F1-ben pályafutása során, és a megfelelő autóban ismét felállhatna a dobogóra - de túlzás lenne azt gondolni, hogy a Haas 2022-es autója lehetőséget adna neki erre.

Kétségtelen, hogy az, ahogyan a 2021-es szezon véget ért, sokaknak okozott álmatlan éjszakákat. Egy ilyen lélegzetelállító szezon után a finálé nem volt ideális - hogy udvariasan fogalmazzunk. Verstappen és Hamilton is megérdemelte volna a bajnoki címet, elvégre pontegyenlőséggel kezdték az utolsó futamot..

Sem Hamilton, sem Verstappen nem érdemelte meg, hogy megfosszák őket az esélytől, hogy egyenlő feltételek mellett nyerjenek, vagy hogy teljes szívvel ünnepelhessék a győzelmüket. Egyesek számára 2021-re mindig is lesz egy csillag Max neve mellett a rekordok könyvében, de hátha ő és Hamilton is feltöltődve lépnek pályára az idén.

Mindkettőjüknek van mit bizonyítani (hogy ők voltak a jogos bajnokok), és mindketten arra fognak törekedni, hogy megismételjék az előző szezonban mutatott remek formájukat. Max szeretne két bajnoki címet szerezni egymás után, és ezt a címet sokkal kevésbé ellentmondásos körülmények között nyerné meg, míg Lewis nyolcadik bajnoki címét szeretné elérni - ez lenne a legtöbb bajnoki cím, amit valaha egy versenyző nyert.

Kik a favoritok?

Nézzük először a pilóták bajnokságát. A nyolcadik világbajnoki címére pályázó Hamilton sokak első számú esélyese lenne, de az előszezoni tesztek után alábecsülte saját esélyeit, mondván: "Jelenleg nem hiszem, hogy versenyben leszünk a győzelmekért. De az autónkban megvan a potenciál, hogy odaérjünk. Csak ki kell tudnunk hozni belőle, és ki kell javítanunk néhány problémát, amin dolgozunk." Lewis mindig szereti kisebbnek bemutatni az esélyeit, így meg kell várnunk, hogy kiderüljön, vajon csak a lapjait tartja-e titokban.

Verstappen autóját az idei szezonban az egyes rajtszám fogja díszíteni és azt szeretné, ha jövőre is ott maradna. A bahreini pályán nagyon kényelmesnek tűnt a tesztek során, és miután aláírta új, több millió fontos szerződését, nagyon szeretne a szezon végén a dobogóra állni.

Idén azonban mindkét Ferrari-pilótát - Charles Leclercet és Carlos Sainzt - is érdemes figyelemmel követni. Mindketten elég tehetségesek a győzelemhez, és a megfelelő autóval potenciálisan hatalmas meglepetéssel számolhatunk!

Mi a helyzet a konstruktőrök bajnokságával? Nos, a Mercedes - akik zsinórban nyolc bajnoki címet nyertek - sokak számára a favoritok közé tartozhat az új szezonban, valamint az autó látszatra egy igazi fenevad, amit meg kell szelídíteni, és úgy tűnik, hogy egyik pilóta sem volt még képes erre.

A tavalyi kiváló szereplésük után a Red Bull ebben a szezonban is egyértelműen a bajnoki címért fog küzdeni. A teszteken nyújtott erős teljesítményüket elnézve meglehet, hogy a többségnél gyorsabban eligazodtak az új technikai szabályzatok terén.

A Ferrarit se hagyjuk figyelmen kívül - lehet, hogy 2008 óta nem nyertek bajnoki címet, de a teszteken nagyon meggyőzőnek tűntek. Ne feledjük, hogy a tavalyi év végén nem vette el figyelmüket a bajnoki küzdelem, mint a Mercedes és a Red Bull esetében - ehelyett Maranellóban minden gondolat a 2022-es konstruktőri bajnoki címre irányult. Vajon eleget tettek volna azért, hogy megragadják azt? Elég valószínű.

Ki tudja, ki lesz a konstruktőri vagy a versenyzői bajnok a szezon végén? Az új autós szabályokkal az idei szezonban a címvédések olyan nyíltak, amilyenek már nagyon régen nem voltak. Egy dolog azonban biztos: a 2022-es szezon izgalmas lesz!

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

100%-os első befizetési bónusz 35.000 Ft-ig

  • Regisztrálj a Betinia fogadóirodához és ne maradj le a 35.000 Ft-ig terjedő 100%-os első befizetési bónuszról.

Betinia útmutató
Betinia regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Beszélgetés: F1 - Pit Stop

SPF Előzetes hozzászólt
2024 máj 15. 14:02
F1 verseny előzetes: 2024-es Emilia-Romagna Nagydíj

Verstappen visszapattan és sorozatban harmadszor is megnyeri az Emilia-Romagna Nagydíjat, vagy ismét meginog?
 Olvasd tovább

SPF Előzetes hozzászólt
2024 máj 1. 10:52
F1 verseny előzetes: 2024-es Miami Nagydíj

Miután az Ausztrál Nagydíjon kiállni kényszerült, Max Verstappen Japánban és Kínában egymás után nyerte meg a futamokat. Az akció május 5-én, vasárnap az Egyesült Államokba költözik, a Miami Nagydíj harmadik futamával. Olvasd tovább

SPF Infó hozzászólt
2024 ápr 20. 07:54
Kínai Nagydíj 2024 (vasárnap, április 21, 16:00CET) - Megnövelt oddsok az Unibeten

A Ferrari pilótái az első 3 helyen végeznek 9.00

Fogadj te is megnövelt nyereményszorzón

Még több Forma1