Nemek közötti különbségek a fogadási magatartásban 2022-05-06

A férfiak vagy a nők fogadnak eredményesebben?

2023 márc 10. 10:43 Karola 2 hozzászólás

Kezdőknek Nők férfiak pszichológia kockázatkezelés

Gondoltál már arra, hogy az ellenkező neműek teljesen másképp látják a szerencsejátékot, mint te? A nők többet nyernének, mint a férfiak? A férfiak inkább vállalnak nagyobb kockázatot? A nemünk diktálja azt, ahogyan szerencsejátékosként viselkedünk? Léteznek olyan tanulmányok, amelyek kimutatták már a férfiak és nők viselkedése közötti különbségeket, de van olyan tanulság, amit az ellenkező nemtől tanulhatunk?

A szerencsejáték, mint időtöltés, hagyományosan a férfiak privilégiuma volt. Az online fogadások és a szerencsejátékkal kapcsolatos szórakozás egyéb formáinak robbanásszerű népszerűsége azonban azt jelenti, hogy több nő foglalkozik szerencsejátékokkal, mint valaha. Ennél is érdekesebb kérdés, hogy a férfiak és a nők másképp fogadnak-e, és hogy mit tanulhatnak a két nem tagjai egymástól arról, hogy mi működik és mi nem.

Az egyértelműség kedvéért a fogadóirodák túlnyomó többsége csak azt a lehetőséget adja meg, hogy a regisztrálni kívánó felhasználó, nőnek vagy férfinek adja meg magát. Így az adatok csak azt tükrözik, hogy az egyének mit választottak a számla nyitásakor.

Csekély többség a férfi sportfogadók számában

Ha hinni lehet a felméréseknek, akkor az Egyesült Királyságban (a világ legnagyobb fogadási piaca az ügyfelek számának és a lakosság számának aránya alapján) a férfiak egyharmada kötött online fogadást az elmúlt 12 hónapban, míg a nők egynegyede. A különbség tehát kisebb, mint valaha, és potenciálisan egyre csökken.

Történelmileg a férfiak mindig is hajlamosabbak voltak sportfogadásokat kötni a nőkhöz képest, és ez továbbra is igaz. Egy, az Egyesült Államokban végzett online tanulmány szerint a férfiak 73%-a választotta a sportfogadást, mint kedvenc tevékenységét, míg a nőknek csak 40%-a mondta, hogy ez a kedvenc szerencsejátékos irányzatának.

A nők és a bingó

A cikk későbbi részében szereplő adatokkal némileg ellentétben a nők a bingót részesítik előnyben - amely az egyik legrosszabb játék a megtérülési arány (RTP) tekintetében, és ezt bizonyítja a női játékosokat megcélzó bingóoldalak száma is.

Ami a nők által választott sportágakat illeti, ezek általában ugyanazok, mint amiket a férfiak néznek és amelyekre fogadnak, azaz a legnépszerűbbek és legjelentősebbek. Az Egyesült Államokban a nők az olyan nagy bajnokságokra fogadnak, mint az NFL és az NBA, az Egyesült Királyságban pedig a nők nagyobb valószínűséggel tippelnek a labdarúgásra.

Hajlamosak többet fogadni a női sportágakra, mint a férfiak, de fogadásaik arányát tekintve még mindig jóval többször tesznek pénzt férfi versenyekre. A nők a fogadásaik arányát tekintve is hajlamosabbak nagyobb sporteseményekre, például a világbajnokságra, az olimpiai játékokra vagy olyan egyszeri mérkőzésekre tippelni, mint a labdarúgó kupadöntők vagy a Superbowl.

Különbségek a férfiak és nők között fogadásokban

Érdekes módon egy tanulmány szerint a fogadásokat kötő nők hosszabb ideig fogadnak, azaz 21 hónapig, míg a férfiaknál ez a szám 14 hónap. A férfiak azonban, bár összességében rövidebb ideig fogadnak, kétszer annyi időt töltenek szerencsejátékkal és gyakrabban játszanak, mint a nők.

Ki költ többet?

Egy tanulmány szerint a férfiak átlagosan 94 angol fontot fizetnek be egy online fogadási számlára, míg a nők 67 fontot.

Ki veszít kevesebbet?

Egy szerencsejáték tanulmány szerint a nők általában kevesebbet veszítenek évente (2,6 ezer angol fontot), mint a férfiak (3,7 ezer angol fontot).

Ki termel több profitot?

A nők sokszor jövedelmezőbb fogadók lehetnek, mint a férfiak. A 888 New Jersey-i bukméker által készített tanulmány kimutatta, hogy a női ügyfeleik egy 12 hónapos időszak alatt 19%-os megtérülést értek el, míg férfi ügyfeleik 4,6%-os veszteséget szenvedtek el.

Bár ez nem a teljes kép,  ha ezt tovább bontjuk, a 18-24 éves korosztályba tartozó fiatalabb nők körülbelül 43%-os veszteséget szenvedtek el, ami rosszabb volt, mint a hasonló korú férfiaké. Az idősebb nők (25 év felettiek) azonban szilárd 29%-os megtérülést értek el a fogadásaikból.

A különbségek okai

Az adatok önmagukban is érdekesek, de miért fogadhatnak a nők és a férfiak másképp? Fontos megjegyezni, hogy ezek általános tendenciák a nagy ügyfél adatbázisokban. Tehát az egyes férfiak és nők másképp adják fel tippjeiket, és a minta túlnyomó többsége hobbi fogadókból áll, míg a profi játékosok természetesen jelentősen másképp helyezik el tétjeiket, mint az alkalmi játékosok.

A fogadóirodák és a nők

Egyes bukmékerek figyelembe veszik a férfi és női fogadók közötti különbségeket, és a nemük alapján változtatják meg az ügyfelekhez való hozzáállásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a női számlákat alaposabban megvizsgálják, alacsonyabb fogadási limitek vonatkoznak rájuk, és gyorsabban korlátozzák őket.

Biológiai eredetű a kockázatkerülés?

Más területeken végzett tanulmányokból tudjuk, hogy a nők általában kockázatkerülőbbek, mint a férfiak, ami megmagyarázhatja, hogy miért helyeznek el kisebb összegeket és miért veszítenek kevesebbet. A történelem során jelentős biológiai különbségeket és környezeti tényezőket észlelhetünk, amelyek a férfiakat nagyobb kockázatvállalásra ösztönözték.

Ennek egy része az evolúciós és vadászó, gyűjtögető örökségünk, ahol a fizikailag erősebb férfiaknak kellett mérlegelni a vacsora vadászatának valószínűségét, és a nőknek kellett gondoskodniuk a gyermeknevelésről.

Mi különbözteti meg a győztes és a vesztes játékosokat?

A sikeres fogadáshoz szükség van matematikára és valószínűség számításra, valamint a kockázat felmérésének megértésére. Ez általában a férfiakat vonzza, akik olyan területeken dominálnak, mint a matek, a programozás és a mérnöki tudományok, de ezek a karrierutak egyre népszerűbbek a nők körében is, ez pedig azzal jár együtt, hogy egyre több nő veszi komolyan a fogadást.

Társadalmi tényezők és tudományra alapozott fogadások

A fogadásokat történelmileg a tehetős egyénekkel hozták összefüggésbe, különösen a kaszinók vagy a lóversenyek esetében. A történelem egy pontján a nők ki voltak tiltva néhány ilyen létesítményből, vagy ritkaságnak számított a jelenlétük.

A szerencsejátékok még mindig fennálló megbélyegzése talán szerepet játszhat abban, hogy a nők körében kevesebben játszanak, mint a férfiak, mivel a női szerencsejátékosok attól tarthatnak, hogy rossz szemmel néznek majd rájuk, ha bevallják, hogy szeretnek ezzel foglalkozni. A bingó egy érdekes eset, mivel a bingó formátumát játékként és esti szórakozásként társadalmilag elfogadhatóbbnak tartják, mindez a nők körében népszerűségéhez vezetett, ami mára a női ügyfeleket kiszolgáló bingóoldalak sokaságában nyilvánul meg.

A modern fogadásokat illetően, sok nő kockázatkerülőbb és inkább potenciális befektetésként tekint a fogadási lehetőségekre, mint puszta szórakozásként. Valójában egyes tanulmányok kimutatták, hogy a nők 20%-a gyakran vásárol adatelemző eszközöket a fogadásaik javítása érdekében, szemben a férfiak 15%-ával. Amint azt a kisebb kockáztatott összegek is mutatják, a nők nagyobb valószínűséggel tesztelik a rendszereket, és kezdetben csökkentik a kockázatot és fegyelmezettebbek a férfiakhoz képest.

Mint tudjuk, a férfiak gyakrabban fogyasztják a sportmédiát és a sportközvetítéseket (bár ez a különbség egyre csökken), ezért nagyobb valószínűséggel vesznek részt érzelmileg a fogadási folyamatban.

Végső gondolatok

A fentiekből nyilvánvalónak tűnik, hogy összességében a nők többnyire okosabban fogadnak, mint a férfiak, legalábbis hobbi szinten. Sőt, a nők nagy általánosságban is jobban kezelik a következő dolgokat:

  • Kicsiben kezdenek, ezzel tesztelve a stratégiát
  • Hatékonyabban kezelik a bankrolljukat
  • Kerülik a veszteségek hajszolását
  • Időt és pénzt fektetnek az adatelemzésbe
  • Kihasználják az alacsony kockázatú ajánlatokat és a regisztrációs bónuszokat
  • Eltávolítják az érzelmeket a fogadásaikból
  • A fogadást inkább befektetésként kezelik

Észrevehető, hogy ezek az alapvető gondolatok jelen vannak minden sikeres fogadó életében.


Hozzászólások 2

Szigo
Szigo
2022 máj 12. 11:09

Kicsiben kezdenek… :) mér értem, velem miért a bulik végén kezdenek ki a nők :D

Sound
Sound
2022 máj 12. 11:10

Jó a cikk!
Azért az látszik, hogy nyugaton mennyivel nyitottabbak az emberek, s főként a nők!
33% - 25% a nők/férfiak részvételi aránya. Kíváncsi lennék, hogy nálunk ez, hogy fest. Meglepődnék, ha 100 hölgyből 3-4-nél több foglalkozna sporfogadással, s itt nem a lottóról beszélej
Nálunk szerintem 90/10, vagy még annál is rosszabb lehetne a mutató, ha 100 fogadót vizsgálunk nemek alapján.
Tökre érdekelne, egyébként a helyzet. Kíváncsiságból egy kérdést/kérést megért – hozzászólna egy hölgy a cikkhez? Itt a sportfogadó közösségben, léteztek, vagytok? Hölgyek?

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek