Lovi bukmékerek 001

Oddsok lóverseny fogadásokra

2023 márc 10. 11:13 secretariat Szólj hozzá!

Lovi fogadások Betfair Starting Price EW kezdő odds

Ha eddig még sosem fogadtál lóversenyre, akkor itt is sok újdonsággal, érdekességgel találkozhatsz.

A legtöbb bukméker, főleg a kisebb futamokra, aznap délelőtt adja ki az oddsokat. Kivétel is akad, a Bet365 az elsők között van, náluk már előtte lévő nap este megtalálod a lovi kínálatot, nagyobb versenyekre még korábban. Amint az oddsok kikerülnek, nem az történik, mint más sportágakban, hogy egy-két századot ingadoznak, vagy ha valakire ráharapnak a fogadók, néhány tizedet csökken a szorzó, itt bizony őrült mozgások indulnak el.

A lovi oddsok tényezői

A lovakra az oddsokat befolyásolja, ha egy társukat visszaléptetik sérülés, vagy a talaj nem megfelelő állapota miatt. Ez meglehetősen gyakori eset, néha ipari méreteket ölt. Mindegyik lónak van egy piaci részesedése.

Jobb érthetőség miatt egyértelmű példát mondok: egy kettes oddsnak 50%-os a piaci részesedése, egy 10-es oddsnak 10%. Tehát, ha egy kettes oddson adott ló visszalép, akkor a többi lóra feleződik az odds, ha a 10-es lép vissza, akkor a többire 10%-al csökken.

Ez egy automata rendszer. E mellett a fogadók nagyon durván befolyásolják az oddsok alakulását. Egy 10-es oddsból (hála nekik) lehet 5-ös, vagy egy 3-as oddsos favoritból is csinálhatnak 6-os oddsost.

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mikor rakod meg a tétjeidet! Vagy rámész a korai magasabb szorzókra, vagy kivársz és ugyan több információval rendelkezel, de kisebb szorzót kaphatsz.

Starting Price (SP) és Betfair Starting Price (BSP)

Ahogy írtam, durva különbségek lehetnek a korai oddsok, és a közvetlenül futam előtt kínált szorzók között. Az SP gyakorlatilag ez utóbbit jelenti, azokat a szorzókat, amiket a bukik közvetlenül indulás előtt adnak.

Szinte minden fogadóirodánál megtalálod ezt, oddsokat viszont hiába is keresnél az SP mellett, merthogy azokat előre nem tudják, és csak a rajtnál teszik közzé. Fontos tudnod, hogy az SP minden fogadóirodánál ugyanakkora,  mert mindegyik ugyanezt a rendszert használja. Kivéve persze a Betfair Exchange irodát.

Ők itt is külön utakat járnak, saját SP-vel (BSP) dolgoznak, és a legtöbbször mindig le is körözik a hagyományos bukikat, még úgy is, hogy a Betfair jutalékot von le a nyereményből.

Ruby Walsh 1000-es oddsról ment Killultagh Vic nyergében

Best Odds Guaranteed (BOG)

Nem tudom, hogy mi késztette erre a bukikat, lehet, hogy a BSP elleni válaszlépés volt ez, de megalkották a BOG-ot, ami garantálja neked a legjobb oddsokat.

Mit is jelent ez a garancia? Vegyünk egy példát: megcsinálod az elemzésedet, megvan a ló amelyikre fogadni akarsz.

Kiválasztod az aktuálisan legjobb ajánlatot, ami legyen 5-ös odds. Ezt te jó értéknek tartod, megteszed. Igen ám, de a többi fogadó máshogy gondolja, és az odds meredeken emelkedni kezd, te pedig verheted a fejed a falba, hogy ha később fogadtál volna, akkor akár 8-as oddson is megkaphattad volna a kiszemelt lovat. Itt jön képbe a BOG, ami miatt elmarad a szenvedés. Megrakod az ötös oddson, és ha az SP végül magasabb lesz a lovadra, a bukik a magasabb oddson fizetnek!

EW (each-way) oddsok

A másik gyakori kérdés, amit kapok, hogy az Each-Way-nél mégis miből számolják ki a helyre az oddsot? Egy kis matek kell hozzá, és azt is tudni kell, hogy a briteknél az oddsok tört alakban vannak megadva. Ami nálunk 6-os odds, az náluk 5/1. Ötöt nyersz tisztán, ha 1-et kockáztatsz. Az EW-nél ezzel az 5/1-el dolgoznak.

Odds-összehasonlító oldalakon, a lóversenynél megtalálod egy rakás bukméker ajánlatát, alul pedig az Each-Way terms-t: 3 1/5, vagy 2 1/4 stb. Az első szám azt jelölni, hogy hány hely fizet (3 vagy 2), a tört pedig a helyre az oddsot. Ha tétre 5/1 (6-os) az odds, akkor 5-nek az 1/5-e 1 lesz. Vagyis helyre tisztán 1 egységet nyerhetsz, ami nálunk 2-es szorzót jelent. Ha 1/4 akkor az 5/1-nek a negyedét adják, ami 1,25, és ez nálunk egy 2,25-ös odds.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek