Újra itt van az ideje, hogy lezárjuk az irodák értékeléseit a 2010-es évre és kihirdessük az eredményeket. Ez a második ilyen jellegű eredményhirdetésünk, amelyet a fórumtagok értékeléseiből állítottunk össze.

Célunk továbbra is az, hogy a komoly irodák megkapják az elismerést és segítséget nyújtsunk az új játékosoknak felmérni ezt az elsőre rejtélyesnek tűnő piacot, és természetesen segíteni a megfelelő fogadóiroda kiválasztásában. Nagy a konkurencia a sportfogadások terén és az irodáknak is érdekük, hogy a legjobbat próbálják nyújtani a felhasználóik számára, és a felhasználók elégedettek legyenek a "kiszolgálással".

A bónuszvadászokat talán kevésbé érdekli az, hogy egy iroda mennyire megbízható, mennyire jó az ügyfélszolgálata stb. Ezért ilyen kategória nincs is, mert nincs értelme. Ez a "díjazás" leginkább azoknak szól, akik komoly irodákat keresnek.

A nyerteseket 581 szavazatból választottuk ki, figyelmen kívül hagyva a korábbi (2009) szavazatokat. Így remélhetőleg jobb képet kapunk a változásokról.

» Az év fogadóirodája 2010

Kategóriák

Kezdjük a nyertesek kihirdetését kategóriák szerint. A kategóriákat az értékelési kritériumok alapján hoztuk létre, összevonva a kifizetés és befizetést egy kategóriába. A pontozásnál 5 számít maximumnak.

Legjobb ügyfélszolgálat

ugyfelszolgalatEzzel a kategóriával kezdünk, mert ez sokat számára fontos, főleg kezdőknek, de haladóknak is. Az ügyfélszolgálat "kötelessége", hogy segítsen minden felhasználónak bármilyen problémában, legyen az egy rosszul feldolgozott szelvény vagy kifizetési segítség. Ezért fontos, hogy az ügyfélszolgálat gyorsan válaszoljon. Ezt megtehetik live chat formájában, telefonon, e-mailen, de a lényeg a gyorsaság és a pontos válasz (semmi mellébeszéd).

Ezt a kategóriát 2010-ben az Unibet nyerte meg 4,29 ponttal. Tavaly ebben a kategóriában szoros küzdelem volt az Expekt és Unibet között, idén viszont ez változott. A pontszám szerint a Unibet fejlődött, és magasabb pontszámot ért el, mint az Expekt a tavalyi szavazáson. Ellenfele 2010-ben leginkább a bet365[ volt, igy ők nyerik a második helyet 4,18 ponttal, ami szintén nagyon jó eredménynek tekinthető.

Legjobb kínálat

Legjobb kinálat bet365A kínálat eléggé egyénfüggő dolog tud lenni, van aki inkább focira fogad, van aki teniszre, stb.  Ennek ellenére, ezzel a kategóriával azt az irodát szeretnénk díjazni, aki általánosan véve a legjobb kínálattal rendelkezik. Természetesen ezt a kategóriát is le lehetne bontani legjobb futball, legjobb tenisz, legjobb más kínálatra, de nem érdemes. Aki ilyen szinten foglalkozik a fogadással az amúgy is sok irodánál játszik egyszerre.

A kategória nyertese idén is a bet365 4,36 ponttal, egy kis javulást mutatva a tavalyi évhez képest.

A második helyet 2010-ben a Unibet és bwin nyerte meg, mindketten 4,11 ponttal. Ez lényeges fejlődés a Unibet számára, viszont nem olyan egyszerű megelőzni a bwin-t ebben a kategóriában. Mivel mindkét iroda azonos pontszámot ért el, így mindkettő megérdemli a második helyet.

Legjobb odds-ok

Legjobb odds-okEnnek a kategóriának az egyértelmű nyertese a betfair lenne, de őket inkább külön kategóriába soroljuk, mivel betting-exchangeként működnek.

Az odds-ok nagysága sok fogadó számára fontos, elvégre ez az internetes fogadás egyik nagy előnye, a hagyományos offline irodákkal szemben: szinte mindig nagyobbak az online odds-ok. Ebben a kategóriában az online irodák versenyeznek egymással. Sokszor az odds-ok megegyeznek, vagy nagyon közel állnak egymáshoz, de állandóan változnak. Ez betudható annak is, hogy a fogadóirodák követik egymás ajánlatát és a híreket is.

Ezt a kategóriák 2010-ben a Pinnacle Sports nyerte meg 4,49 ponttal, s nem meglepő módon a második helyet újra a Unibet nyeri ebben a kategóriában, akárcsak 2009-ben. Bár a Pinnacle nem tartozik a legnépszerűbb irodák közé a magyar piacon, azért rendelkezik egy elég komoly hírnévvel a komoly fogadók körében.

Legjobb ki- és befizető rendszer

Legjobb ki es befizeto rendszerItt összevontuk a kifizetés gyorsasága és a befizetés egyszerűsége szempontokat egy kategóriába, mivel szorosan összefüggnek és nem lenne értelme külön számolni.

Sokak számára nagyon fontos a kifizetés gyorsasága, és ha összevetjük megint az online és offline irodákat, akkor itt már általában az offline irodák vannak előnyben (ha nem túl nagy a nyeremény), mivel ott szinte azonnal elérhető a nyeremény (vagy 1 nap múlva). Ezzel szemben az online irodáknál a kifizetés egy lassabb folyamat lehet, és nagyban függ a kifizetés módjától. Az online pénztárcákra való kifizetés (Moneybookers, Neteller) mindig gyorsabb, sőt ez már simán versenyezhet az offline irodák kifizetési sebességével, ha figyelembe vesszük, hogy a Moneybookers és Neteller számlákhoz igényelhető már egy valódi bankkártya is.

A többi kifizetési mód általában mind több időt vesz igénybe, ez esetenként 1-7 munkanap is lehet. Ennek is több oka van. Sokan úgy gondolják, hogy mivel kártyával egyből be lehet fizetni, a visszafizetés is ugyanilyen gyors. Ez sajnos nem ilyen egyszerű, mivel a bankkártyákat elsősorban kiutalásokra találták ki. A visszautalás teljesen másképp történik, és egyes kártyákra nem is működik. A másik lehetőség a banki átutalás, és itt az olyan irodák nyernek, akik komoly tranzakciókezelő cégekkel dolgoznak. Ezeknek van helyi bankszámlájuk, így a költségek is minimálisak és az átutalási idő is csökken.

A befizetésnél a helyzet viszonylag egyszerű lehetne, de itt is fontos a tranzakciókezelő. Ha a befizetett pénz késve jelenik meg a fogadószámlán, az gondot jelenhet. Volt erre példa az elmúlt egy évben, és erre minden irodának figyelni kell és megtenni a megfelelő intézkedéseket minél gyorsabban. Átutalással való fizetésnél elfogadható a pár napos késedelem, de más módszerek esetében nem. Ezért van olyan iroda, amelyik gyorsabban kezeli az ilyesmit és van amelyiknél lassabban megy.

Ezt a kategóriát is a Unibet nyeri meg 4,15 (kifizetés) valamint 4,63 (befizetés) ponttal. Második helyen meglepő módon a Pinnacle végzett 4.31 ponttal (ki- és befizetés). Ez azért meglepő, mert nincs magyarországi bankszámlájuk sem magyar felületük. A tavalyi első helyezett, az Expekt lecsúszott harmadik helyre ebben a kategóriában.

Legjobb élő fogadás

Legjobb elo fogadasHa pár évet visszalépünk a múltba, mondjuk 2006 környékére, akkor mindenkinek egyértelmű lenne ennek a kategóriának a nyertese: bwin. Visszatérve a jelenbe, a helyzet kicsit megváltozott. A legtöbb irodánál bevezették az élő fogadás lehetőségét, sőt még tovább is fejlesztették azt és megjelent az élő közvetítés. Manapság a verseny arra megy ki sokszor, hogy egy iroda hány mérkőzést közvetít élőben.

Ebben a kategóriában az offline irodáknak esélyük sincs, még ha kínálnak is ilyen lehetőséget. Az élő fogadási típusok változatossága, a kínálat mérete messze veri az offline irodákat és mindez az internet fejlődésének köszönhető.

Nem mindenki szeret élőben fogadni, ezzel szemben vannak olyanok is, akik csak élőben nyomják. Ez a kategória leginkább nekik szól, nekik a legfontosabb az élő kínálat.

A tavalyi eredményekhez képest a helyzet nem változott ebben a kategóriában. A nyertes újra a bet365  4,33 ponttal (2009-ben 4,1 ponttal nyert), 0,25 ponttal megelőzve a bwin-t.

A bet365 2010-ben jelentős fejlesztéseket végzett az élő fogadás részén, és ez meg is látszik az idei magasabb pontszámban.

Legjobb felület

LEgjobb feluletEz a kategória megint kissé szubjektívnek tekinthető, mivel nem mindenkinek ugyanaz a fontos egy felületben. Figyelembe véve, hogy a legnagyobb pontszámot elérő irodák mind rendelkeznek magyar felülettel, kijelenthetjük, hogy a magyar fogadók nagy részének ez igenis fontos.

A nyelv nem az egyedüli dolog, ami miatt egy felület jó lesz. Hiába érthető a leírt szöveg, ha a szükséges fogadást vagy más lehetőségeket nehéz megtalálni és csak több klikk után lehet eljutni valahova, mikor ugyanazt sokkal egyszerűbben is lehetne. Természetesen mindent meg lehet szokni, de vannak egyes dolgok, amelyek kimondottan idegesítőek tudnak lenni. Ebben az esetben ha valaki például több irodánál játszik simán előnyben részesítheti a könnyebben, egyszerűbben kezelhető irodát.

A felületek az internet fejlődésével együtt fejlődnek. Állandóan új megoldások születnek, amelyek megkönnyítik a navigációt stb.

A felület tekintetében a bwin mindig szerette követni a legújabb megoldásokat, és emellett igyekezett egy szép formát is nyújtani a felhasználóknak. Ez mindig egyik erősségük volt, és manapság is megmarad. Ezért ezt a kategóriát újra a bwin nyeri 4,30 ponttal. Szorosan a bwin mögött végzett idén is a Unibet, pontosabban 4,20 ponttal. Talán jövőre sikerül megelőzni a kétszeres nyertest :)

Az év betting-exchange oldala

Legjobb betting-exchange oldalEbből a kategóriából nem hagyhatjuk már ki a betfairt, sőt ezt a  betfairnek hoztuk létre. A betting-exchange oldalak egy más élményt nyújtanak, mivel itt a felhasználók egymás közt fogadnak és ők határozzák meg az odds-okat is. Nem mindenki szereti ezt a rendszert, de aki beleássa magát az általában megszereti.

Egy ilyen oldalnál nagyon fontos az is, hogy sok felhasználóval rendelkezzen: több felhasználó = nagyobb kínálat. A betfair nem az egyedüli betting-exchange, de a legnagyobb. Emiatt a legjobb a kínálata, jobbak az odds-ok, több az elő fogadás. 2009-hez képes sokat nőtt a betfair népszerűsége, igy jóval több szavazatot adtak le rá a felhasználók. így valamivel pontosabb képet kaphatunk róluk. Tavalyhoz képest csökkent az ügyfélszolgálatuk és a felületük értékelése, igaz nem túl nagy mértékben. A többi kategóriában nagyjából ugyanolyan jó értékeléseket kapott a betfair mint 2009-ben.