A VAR hatása a foci fogadásokra 2023

A VAR hatása a foci fogadásokra

2024 márc 14. 10:34 Karola 2 hozzászólás

Fogadási útmutató VAR büntetőlap

A foci, és ezen belül a Premier League sosem volt híján egy-két vitatható témának. Korábbi játékosok jövedelmező karriert futottak be azzal, hogy a hetente meghozott megkérdőjelezhető döntésekről beszélnek, és most van valami, ami az eddiginél is jobban termeli a nézeteltéréseket: a VAR.

Mi is az a videobíró, azaz a VAR?

A 2019/20-as szezon kezdete óta használják már a videobíró-asszisztensi rendszert, és több példát is láthattunk már arra, hogyan befolyásolta a mérkőzések kimenetelét, ami természetesen a fogadási világra is hatással van.

Lehetetlen pontosan megmondani, hogy hány VAR-ellenőrzésre kerül sor az egyes mérkőzéseken, bár a fogadóknak lehetőségük van arra, hogy saját maguk végezzenek kutatást az élő közvetítések és a mérkőzésjelentések segítségével. Az ESPN nyilvántartást vezet a VAR által megdöntött és megerősített döntésekről.

Annyi bizonyos, hogy a Stockley Park-i csapat minden lőtt gólt, minden felmutatott piros lapot és minden megítélt büntetőt ellenőriz, hogy a pályán lévő játékvezető helyes döntést hozhasson. A VAR ellenőrzi azokat az eseteket is, ahol esetleg pontrúgást (büntetőt) vagy kiállítást kellett volna ítélni, ha esetleg a stadionban lévő játékvezetői csapat nem vette volna észre.

Milyen hatása volt a VAR-nak a Premier League-re a bevezetését követő első négy szezonban, és hogyan hatott a fogadókra? Vessünk egy pillantást három kategóriára.

A VAR hatása a piros lapokra

A VAR hatása a piros lapokra
Shuttertstock.com/Cosmin Iftode

A VAR bevezetése óta csökkent a piros lapok száma. A bevezetése előtti utolsó négy szezonban 185 játékos kapott piros lapot a Premier League mérkőzésein, de ez a szám a 2018/19 és 2022/23 közötti időszakban 165-re csökkent.

Itt azonban két fontos szempontot kell figyelembe venni. Először is, a piros lapok száma már akkor is csökkenőben volt, hiszen a 2000/01-től kezdődő négy szezonban például 257-et adtak ki. A másik lehetséges szempont az, hogy a piros lapok száma nem feltétlenül a VAR miatt csökkent, hanem csupán az alatt az időszak alatt ennyit osztottak, amikor a felülvizsgálati rendszert alkalmazták.

Az adatok is ezt támasztják alá. A felülvizsgálatot követően 53 piros lapos döntést helyeztek hatályon kívül, 44 további kiállítást és mindössze kilencet vontak vissza. Más szóval, a VAR nettó 35 olyan piros lapot hozott, amelyet egyébként nem adtak volna ki. A Stockley Parkból érkező beavatkozások nélkül ez a szám valóban zuhant volna. A csökkenés annak köszönhető, hogy a játékvezetők szabadabban engedték a mérkőzéseket és elnézőbbek voltak, amikor lehetőségük volt büntetni a szabálytalanságokat.

Úgy tűnik, hogy a VAR bevezetését követően a legjelentősebb kiállítás az első volt: Ryan Bertrand piros lapja mindössze 12 perc után a Southampton Leicester elleni mérkőzésén, 2019 októberében. A mérkőzés 9-0-ra végződött a vendégek javára, ezzel az angol élvonalbeli bajnokság történetének legnagyobb idegenbeli győzelmét aratták.

A legtöbb fogadóiroda a 2,5 gól alatti eredményt tartotta valószínűnek a mérkőzés előtt, nagyjából 1.85-os szorzóval, míg a 2,5 gól feletti eredmény 2.00 körül ingadozott. A 12. percben történt kiállítás (ami egyébként nem történt volna meg) nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mérkőzés gólgazdag legyen, és ez néhány fogadónak sokba került.

Egyébként 2021 februárjában, amikor a Manchester United 9-0-ra legyőzte a Southamptont, szintén volt egy VAR által befolyásolt piros lap. Ez azonban a 86. percben történt és a hazaiak már hat góllal vezettek, így a kiállításnak jóval kisebb hatása volt.

A VAR hatásának jobb példája két hónappal korábban a The Hawthornsban történt. Az első félidőben 1-1-es állásnál a West Bromwich Albion játékosát, Matheus Pereirát a 34. percben történt felülvizsgálatot követően kiállították. Ez hozzásegítette a vendég Crystal Palace-t, hogy 5-1-es győzelmet arasson játékoselőnyével. A piros laptól függetlenül is lehetett volna legalább három gól, de ez egyértelműen sokkal valószínűbbé tette a lehetőséget.

Bár a bíró és a VAR-hatás kombinációira vonatkozó mintaanyagok csekélyek, mégis érdemes szem előtt tartani őket. A Mike Dean és Darren England duója a 2022-es Brentford és Fulham mérkőzések első 10 percében a felülvizsgálatot követően piros lapokat kaptak, egyet a pályabírótól, egyet pedig a Stockley Parkban. Mindkét alkalommal a Brentford járt jól, 2-0-ra, illetve 4-1-re nyertek, és az első mérkőzésen a legtöbb fogadóirodánál a mérkőzés előtt underdogok voltak.

A VAR hatása a büntetőkre

A VAR hatása a büntetőkre
Shutterstock.com/Silvi Photo

Lehetetlen pontosan felmérni a VAR hatását csupán a büntetők tekintetében, mivel a szabályok az elmúlt négy évben megváltoztak. Nézőpont kérdése, de úgy tűnhet, hogy a pontrúgások megítélésére gyakorolt hatás nem volt óriási: a VAR bevezetése óta eltelt négy szezonban 419 volt ez a szám, az azt megelőző négyben pedig 381 volt.

A piros lapokhoz hasonlóan azonban a videóbírálatok is nettó többletet jelentettek. Bár 50 büntetőt visszavontak, további 113-at ítéltek meg, miután a játékvezető másodszor is megnézte.

Volt egy sokkal érdekesebb váltás is. Mind a Serie A-ban, mind az MLS-ben a hazai pálya előnye csökkent a büntetők tekintetében, amikor bevezették a VAR-t, és a Premier League-ben is ez történt. A 2015/16 és a 2018/19 közötti időszakban a büntetők 58,8%-át a hazaiak kapták, de ez a VAR-korszakban 53,9%-ra csökkent.

Hasonlóképpen, a Premier League elmúlt négy szezonjában a hazai csapatok a nem-VAR által megítélt büntetők 55,6%-át kapták meg, de a felülvizsgálatot követő büntetők mindössze 49,6%-át.

Érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb visszaesés a 2020/21-es szezonban következett be, amely szinte kizárólag zárt kapuk mögött zajlott. A játékvezetőt befolyásoló közönség nélkül valószínűleg elkerülhetetlen volt a hazai büntetők alacsonyabb aránya abban a szezonban.

A csapatokat tekintve a Manchester City kapta a legtöbb pontrúgást a VAR-nak köszönhetően, 11-et, megelőzve a West Hamet (10), a Brightont (9) és a Manchester Unitedet (8).

Az élvonalbeli csapatok közül azonban ebben az időszakban az Arsenal támaszkodott a legtöbbet a felülvizsgálatokra. A Premier League büntetőinek 27,5%-át adták meg felülvizsgálat után, az Ágyúsok 46,2%-a esik ebbe a kategóriába. A West Ham (45,5%) és a Newcastle (41,2%) szintén arányosan részesült a büntetésekből, különösen az Aston Villa (12,5%) és a Liverpool (17,4%) csapataihoz képest.

Fogadási szempontból fontosabb, hogy a büntetőt megadják-e vagy sem, mint az, hogy egyáltalán megítélik azt. Ez az a pont, ahol a VAR-ellenőrzések által okozott késedelmek hatással lehetnek.

A 2019 nyara óta megítélt 327 pontrúgásból 84 maradt el, ami 79,6%-os feldolgozottsági arányt eredményezett. A hibák közül 31 azonban abból a 113 büntetőből származott, amelyet a videós ellenőrzést követően adtak meg. Más szóval, a büntetőből való átváltási arány 82,2% volt, amikor nem volt szükség ellenőrzésre, de csak 72,6%, amikor a Stockley Park közbelépett.

A VAR gólokra gyakorolt hatása

A VAR gólokra gyakorolt hatása
Shutterstock.com/Oleksandr Osipov

Míg a piros lapok és a büntetők várhatóan, de nem véglegesen befolyásolják a mérkőzések kimenetelét, a gólok egyértelműen hatással vannak. Ez az arány ismét nem sokat változott: a Premier League-ben a VAR bevezetését megelőző négy évben 4180 gól, azóta pedig 4212 született.

Ez a mindössze nyolc gólos szezononkénti növekedés azonban sokkal nagyobb is lehetett volna. A videóbírálatok 151 gólos nettó csökkenést eredményeztek, 45 gólt ítéltek meg a beavatkozást követően, de 196 gólt nem ítéltek meg. Nem a gólok összmennyisége aggasztó, hanem az eredményekre és a kapcsolódó fogadásokra gyakorolt hatásuk. Bár nem lehet biztosan megmondani, hogy egy megítélt vagy érvénytelenített gól megváltoztatta-e az eredményt, volt néhány mérkőzés, ahol ez óriási jelentőséggel bírt.

A legerősebb érveket azok mellett lehet felhozni, amelyek a mérkőzések végén következnek be. A 85. percben vagy később 39 gólt engedélyeztek vagy tiltottak meg, de természetesen néhányat olyan mérkőzéseken, amelyek gyakorlatilag már eldőltek.

Mindössze két olyan gólt ítélt meg a VAR, amelyet joggal lehetett volna győztesnek tekinteni, és 2019 óta egyet sem: a Crystal Palace 87. percben szerzett gólját a West Ham vendégeként októberben, és a Leicester 94. percben szerzett találatát az Everton decemberi vendégjátékán, mindkét mérkőzés 2-1-re végződött a felülvizsgálatot végző kedvezményezettek javára.

A potenciálisan meccset eldöntő, érvénytelenített gólok egyre gyakrabban fordulnak elő, a 2019/20-as Bournemouth talán a legsúlyosabban érintett csapat. A Premier League-es szereplésüket veszélyeztetve 2020 júliusában a Tottenham és a Southampton ellen a hosszabbításban szerzett gólokat érvénytelenítették, amelyekkel könnyen megszerezhették volna a három pontot, és megmenekülhettek volna a kieséstől.

Az új rendszer nem csak az 1X2-es piacot érintette. A gólok érvénytelenítésével vagy megítélésével a VAR az Aranycipő piacát is megzavarta. Egy kulcsfontosságú beavatkozás történt a 2019/20-as szezonban az Amex Stadionban. Jamie Vardy eredetileg kihagyott egy büntetőt, de a VAR úgy ítélte meg, hogy James Maddison behatolt a mezőnybe, mielőtt a kipattanót belőtte volna.

A büntetőt megismételték. Vardy betalált, és végül egyetlen góllal lett gólkirály. A VAR nélkül Danny Ings és Pierre-Emerick Aubameyang két góllal hátrébb osztozott volna az Aranycipő-díjon, mivel a videóbírálatokat követően két gólt szerzett.

A következő szezonban Harry Kane egyetlen találattal lett gólkirály Mohamed Salah előtt. Azonban amíg a korábbi Tottenham-játékosnak egy gólját érvénytelenítette a VAR, addig liverpooli focistának három gólját törölték el.

Az Aranycipő piacát azóta nem érintette közvetlenül, de a lehetőség mindig adott. A legnagyobb hatást azonban a Both Teams to Score (Mindkét csapat szerez gólt) és a Total Goals (Összes gól) piacok érzik, mivel a nyitógólok időzítése nagyban befolyásolja a mérkőzések alakulását.

Nézzünk néhány példát a 2022/23-as évből. Amikor a Liverpool a Chelsea-t fogadta az Anfielden, sok fogadóiroda 1.89 körüli oddsot kínált a 2,5 gól feletti lehetőségre és 2.00 körülit a 2,5 gól alattira. A harmadik percben Kai Havertz gólját érvénytelenítették offside miatt, amit a pályabírók nem észleltek. A történelem azt mutatja, hogy egy Premier League-mérkőzésen 71%-ban 2,5 gól feletti kimenetelt látunk, ha az első gólt az első 10 percben lövik.

Ez a mérkőzés azonban gólok nélkül végződött, és azok a fogadók, akik a "Total - Match" piacon a favorit opciót választották, csalódottak lehettek.

Arra is van példa, hogy egy korai érvénytelenített gól nem akadályozta meg, hogy mindkét csapat gólt szerezzen, vagy hogy a gólok száma magas legyen. Például a Brentford - Newcastle mérkőzés 1-2-re végződött annak ellenére, hogy a kilencedik percben egy lehetséges nyitógólt érvénytelenítettek. Ezek azonban olyan piacok, ahol a VAR-nak határozottan nagy befolyása lehet a fogadások sikerére.

A fogadók számára talán az a legrosszabb, hogy nem lehet tudni, hogyan és mikor csap le a VAR. Egy olyan sportágban, amely tele van véletlenszerű tényezőkkel, a VAR lehet, hogy a legingatagabb mind közül, ami kellemetlenséget okozhat a fogadók számára.


Hozzászólások 2

Nezocsa
Nezocsa
2023 aug 28. 14:19

Én azt gondolom, hogy a VAR, a félidei 2-5 perces majd a meccs végi 5-10 perces hosszabbítások alaposan csökkentették, az overek oddsait.

Lacapi
Lacapi
2023 szept 5. 17:32

Jó az írás, csak kicsit sűrű, sok a százalék, és néha nehéz nyomon követni, hogy éppen melyik gondolatmenet folytatódik.

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

  • Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet útmutató
Unibet regisztráció
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősségteljesen! BeGambleAware.org
hirdetés

Előzetesek