Bár az európai topbajnokságok lassan a végükhöz érnek, a skandináv foci világában dübörög az évközi szezon. Június elejéhez érkezvén az Allsvenskan 2023-as idényének harmadánál járunk. Az előttünk álló hétvégén a 11. játéknapot tapossák a csapatok, s úgy gondoltam, hogy a szombati svéd kínálatból Gurus elemzéshez a Norrköping-Brommapojkarna mérkőzést választom.

Kezdjük a hazaiakkal. Ugyebár a Norrköping csapatának utolsó emlékezetes periódusa a 2010-es évek közepére esett, amikor a klub bajnokságot is tudott nyerni. Azóta a sikeresebb, illetve kevésbé eredményes szezonok váltogatták egymást. Eddig úgy tűnik, hogy a 2023-as pontvadászat pozitív végkifejlettel zárulhat, legalábbis a szezon rajtja alapján.

Az eddig mutatott performanszok alapján simán dobogós helyekért harcolhat majd a kék-fehér alakulat. Igazából megkockáztatnám, hogy az Elfsborg-Malmö-Häcken trió mellett némi esélye lehetne a bajnoki címre, ám ennek eléréséhez sokkalta nagyobb koncentrációra lenne szükség Christoffer Nymanéktól. A 'Köping ugyanis legutóbbi két bajnokiját elbukta úgy, hogy vezetésük ellenére a meccs hajrájában vesztes helyzetbe kerültek.

A két héttel ezelőtti Elfsborg elleni rangadót volt szerencsém megtekinteni. Az tisztán látszott, hogy a Norrköping abszolút képes felvenni a versenyt az élcsapatokkal, ám mentálisan nem bírták hazai pályán megtartani az előnyt (1:2). A legutóbbi Kalmar elleni vereség még inkább meglepő volt. Lund találatával még vezetést szereztek idegenben, azonban az utolsó percekben ismét kapitulált Glen Riddersholm legénysége (2:1). Most hazai pályán tehát akad bőven javítanivalójuk.

Mindazonáltal nem lesz könnyű otthon tartaniuk mindhárom pontot, mivel a Brommapojkarna személyében veszélyes újonc érkezik a Platinumcars Arénába. A Bromma az idei év egyik újonca a svéd élvonalban, s igen komoly lendülettel vetették bele magukat az Allsvenskan küzdelmeibe.

Jelenleg a felső ház 7. pozíciójában tanyáznak igen felemás mérleggel. Döntetleneket nem igazán játszik a csapat, vagy nyer, vagy veszít. Egyáltalán nem mondható el róluk, hogy bunkerfocit tolnának, s még a legjobban ellen is igyekeznek felvenni a harcot. Talán ennek okán is lehet általánosságban elmondani, hogy a svéd bajnokság színvonalához képest élvezetes, fordulatos meccseket is tolnak többségében.

Jelenlegi tippemet is erre alapozom. A Norrköping hazai pályán két vereség után biztosan igyekszik majd korán lerendezni a meccset az újonc ellen, viszont a Bromma tisztában lehet azzal, hogy ha csak egy pontot is szeretnének elcsenni a papíron favorit riválistól, akkor egy gólra minimum szükségük lesz.

Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy ezen a meccseken várjuk a találatokat, melyek véleményem szerint menetrendszerűen érkezni is fognak.

Tippem: 2:1-re nyer a Norrköping

IFK Norrköping - IF Brommapojkarna: Gólok száma - Felett/alatt tipp