Eljött a nap, amikor megrendezik a 2023-mas év első komoly döntőjét a sportvilágban. A dartsban nincs iksz, legalábbis a tornák zömén, és nincs a vb-n sem, mert győzni csak egy győzhet. Látva Michael van Gerwen formáját, nehéz elképzelni, hogy ne nyerje meg, de ha a közhelyszótárból szeretnék idézni, azt írnám: A döntő az más.

A döntő más, és van Gerwen a favorit, vissza akarja szerezni a trónt. Vélhetően vissza is fogja, de ha minden igaz, az a trón Smith-é még ugyanúgy lehet.

A valószínű, hogy van Gerwen a meccs valamelyik szakaszában megtöri Smith-t, ahogy megtört mindenkit, kivéve a lütyő Mensurt, aki ott valami ihletett egy órát fogott ki, főleg duplákon. Azokon a duplákon, ahol az elődöntőben Michael van Gerwen hozott extrát, 50% felett dobott duplára, tényleg talán egész meccsen egyszer volt olyan, hogy körön belül nem sikerült kiszállni, amikor ténylegesen duplára dobott, és nem kellett kerekíteni. Visszadobta a 170-et is Berghnek, a belga a lassítással, az odaszólással sem zökkentette ki.

De a tippről, mert rizset a boltban is lehet venni, igaz, egyre borsosabb áron...

Michael Smith a 180-nak barátja, Clemens ellen is nagyon érezte a T20-at, talán 19-ig jutott, miközben nem volt egy maratoni meccs. Smith rendben volt, és neki eleve nem a tömeggel szokott gondja lenni. Itt most nincs rajta a teher, nincs rajta a mindenáron győzni kell bélyeg. Asp ellen pl. a 2022-es GS Finals-ben rajta volt, hisz ott mindenki várta a sikert tőle. Végre be is húzott egy döntőt, de itt a helyzet más.

Az én tippem, hogy a meccset biztos Gerwen nyeri, de a 180-nakban azért Smith lesz a jobb. Michael van Gerwen szereti dédelgetni a T19-cet, a T18-at, Smith azért inkább a T20-at bombázza. Tegnap, azaz a Clemens elleni meccsen is volt szitu, amikor Clemens már duplán volt, Smith 198-on talán, és két T20 után simán rádobta a 3. nyilát is, nem foglalkozott azzal, hogy esetleg D9-re marad. Gerwen ott biztos kerekített volna kényelmesebb duplára, Smith olyan Sousásan odaverte a 3. nyilát is.

MvG a negyeddöntőben sokszor váltott két T20-as után T19-re, hogy a 9 nyilashoz 144-re maradjon a 3. kör előtt.

Visszanéztem utolsó 10 H2H meccsük, 8-1-1 volt a mérleg a 180-naka illetően, azaz utsó 10 meccsből 8-szor dobott több 180-nat Smith. Ráadásul ebben sok a rövidke, hat leg győzelemig tartó PL meccs, ahol a különbség nem igazán jön ki sokszor. Hosszabb meccseken azért Smith 180-nakban elveri általában MvG-t. Reggel is volt ez még 150 felett, de várható volt, hogy mire bekajálok, beesik 1,50 alá. Mindegy, ha jön, így is jó, ha meg nem, akkor úgyis mindegy.

Smith, Michael - van Gerwen, Michael: Legtöbb 180-as dobás - Mérkőzés tipp