A Wolverhamtonban zajló Grand Slam of Darts negyeddöntőinek második, szombati játéknapján a fő attrakciót egyértelműen a Michael van Gerwen - Luke Humphries párharc jelenti.

Már az elején leszögezhetjük, hogy mindkét játékos teljesen megérdemelten van ott a legjobb 8 között. Luke Humphriesnak nagyon nincs egyszerű dolga ezen a major-tornán. Miután egy bődületesen nehéz kvartettből - Searle, Rock, Williams - jutott a nyolcaddöntőkbe, ott a friss Európa-bajnok Ross Smith várta, aki legyőzte például a csoportmeccseken Michael van Gerwent, illetve valami irtózatos nagy számban dobálta a 180-akat. Humphries ennek ellenére 10:8-as arányban őt is le tudta gyűrni, ami az angol player abszolút jó formájára utal.

Pechére az egész Grand Slamen muszáj extrát nyújtania, hiszen ezúttal sem lesz sétagalopp bejutni az elődöntőbe Michael van Gerwen ellen.

Van Gerwen 2022-ben komoly formajavuláson esett át. 2020-ig tartó egyeduralma a PDC-ben az elmúlt években megingott, s már messze nem emelkedett ki olyan szinten a mezőnyből, mint a 2010-es évek második felében. Ám 2022-ben több major-trófeát is behúzott, s a Grand Slamen mutatott produktuma is arra utal, hogy Gerwyn Price mellett ő lehet az, aki a végén megnyerheti a versenyt. Az eddig lejátszott négy meccsén 100 feletti átlagokat hozott, egyedül Woodhousezal szemben maradt a bűvös határ alatt (99,75). Az igen jó átlagok mellett a kiszálló-pontosságát is ki kell emelnünk, ugyanis MVG ezen a tornán nem igazán tud hibázni a duplákra. 50%-nál sosem dobott rosszul eddig, de például a Rafferty elleni nyitómeccsén 83,33%-ot produkált, s mindössze egyetlen nyilat dobott a dupla mellé (5/6).

Amondó vagyok, hogy az előzmények alapján ezen a meccsen a kiszálló-pontosság közti különbség lehet majd a döntő tényező. Véleményem szerint ha Humphries a maratoni hosszúságú. 16 nyert legig tartó mérkőzés során tömegdobálás terén tudja is majd tartani a lépést Gerwennel, úgy vélem, hogy kulcsfontosságú pillanatokban a rutin a holland klasszis mellett szólhat majd. Gerwen ilyen magasságokban nagyon fel tudja szívni magát, a formája is megvan, míg Humphries már korábban is bele-belehibázott a kiszállókba. Átlagban csupán 38,37%-kal értékesíti a tornán őket, ami igen kevés már ezekben a magasságokban. Példának okáért a Grand Slamen eddig lejátszott négy meccséből három esetében is 33,33%-on végzett. Különösen rossz ómen, hogy Ross Smith ellen a 16 között csupán minden harmadik nyilát tudta értékesíteni (10/30).

Amennyiben Gerwen hozza eddig mutatott performanszát, akkor véleményem szerint, ha nem is könnyen, de 3-4 legnyi különbséggel behúzhatja ezt a negyeddöntőt.

Tippem: 16:12-nyer Gerwen

van Gerwen, Michael - Humphries, Luke: Kör hendikeppel - Hendikep tipp