A svéd bajnokság nagyon kiegyensúlyozott, nincs olyan csapat, amely éveken át le tudná uralni a bajnokságot. Ennek köszönhető, hogy a fogadók nem mehetnek biztosra egyetlen csapattal sem.

Nézzük meg, mit látunk most: a tavalyi bajnokságot behúzta a Malmö, de nagy küzdelem árán, mivel pontazonossággal végeztek az AIK-el. A Hacken egy hektikus szezon végén végül 12. helyen végzett, de a gólkülönbsége 46-46 volt, tehát látható volt, hogy kaptak és adtak is. A 46 rúgott gól ugyanis a harmadik legtöbb volt a bajnokságban, például az AIK 45 gólt rúgott, és úgy lett második. Az idei szezonban a Malmö vergődik, az AIK és betlizget, szóval megnyílt a lehetőség új csapatok előtt.

Minek köszönhető a Hacken idei meglepetés szereplése? Egyértelműen az edzőjüknek. Per Mathias Høgmo hatalmas tapasztalattal rendelkezik, mi is ismerhetjük őt: ő volt akkor a norvég szövetségi kapitány, amikor a magyarok „az álomsorsolás” ellenére kiverték őket a 2016-os EB pótselejtezőjén. Utána menesztették is, de ne felejtsünk el egy dolgot: ő kezdte megalapozni a norvégok mostani sikerkorszakát. Ezután elment a Fredrikstadhoz, majd az utánpótlásba, és onnan emelték elő a 61 éves edzőt a svédek. 2021. nyarán vette át az irányítást, és szép lassan átalakította a csapat játékát. Ő mindig az olyan típusú játékot játszotta, ahol az erőteljes védekezésből gyors támadásba mennek át. Még a norvég válogatott idején azt mondták, olyan játékot akar megvalósítani, mint a City támadása, és az Atletico védekezése.

Szóval ő vette át a Hacken irányítását egy éve, és most vezetik a tabellát az AIK előtt úgy, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszottak. 11 meccs után 24-16 a gólkülönbségük, ami jelzi, hogy idén is az őszinte foci fogja jellemezni őket.

Mostani ellenfelük az Elfsborg lesz, akit már jó ideje figyelek. Jimmy Thelin az edzőjük már 4 éve, és folyamatosan ők játszák a legnyíltabb játékot. Talán épp ez okozza azt, hogy nem tudtak még áttörést elérni. Frick és Alm mellett itt játszott Jesper Karlsson is, akit elvitt az AZ Alkamaar, és kicsit nehézkes őt pótolniuk, talán nem is igazán sikerült. Mégis lőttek 11 meccsen 23 gólt, ami csak egyel marad el a Hacken mögött.

Komoly mérkőzés lesz, szerintem a forduló rangadója. A Hacken kitűzte magának a bajnoki címet, mert nagyon mennek, de az Elfsborg mindenkire veszélyes ellenfél. Gólok várhatók a két csapat találkozóján, amit megpróbálhatunk megjátszani.

BK Häcken - IF Elfsborg: Gólok száma - Ázsiai - Asian Over/Under tipp