Vártam már a svájci bajnoki nyitányt, mert végigkövettem a Young Boys felkészülését, és a kezem a „bet” gombon remegett. Felkerült a csapat az overlistám élére, olyan jó focit játszottak.

A YB játéka minden magyar sportfogadó előtt ismert. David Wagner edző nyáron vette át a csapat irányítását, bekapták a BL play-off körében a Fradit, és láthattuk, mennyivel a zöld-fehérek fölött állnak. A Bajnokok Ligájában abszolút helyt álltak, végig benne voltak a továbbjutási versenyben, ám a legvégén negyedik helyen zártak a csoportjukban. A kettős megterhelést nem bírta a csapat, az látható volt, mivel a bajnokságban érték őket meglepetés kudarcok is: a legutóbbi pont decemberben a Servette ellen hazai pályán (1-2).

Mi történt azóta? Röviden: Wagner végigcsinálta a téli felkészülést a csapattal. Egy kicsit kell írnom erről. Az előző sikeredző, Gerardo Seoane a nyáron lépett szintet, és lett a Bayer Leverkusen edzője. Kellett egy hasonló stílusú edzőt találni a csapat mellé, aki a gegenpressing-játékot ismeri. Mi sem volt jobb választás, mint Wagner, aki Jürgen Klopp nagy cimbije, játékos csapattársak voltak, a Dortmundnál együtt dolgoztak. Az őszi szezonban nem érezte még teljesen a csapatot, voltak betlik, de látszik, hogy a téli szünetben nagyon megtalálta a csapatát, nagyon megtalálta a játékukat.

Mert nézzük meg a felkészülési meccsek eredményeit: Thun 6-1, Servette 4-2, Grasshoppers 5-2, Sion 6-0 (120 perces meccsen) és Lausanne 3-1. Brutális eredménysor, méghozzá baromi erős csapatok ellen. Lényegében bucira verték a teljes svájci első ligát!

Én nem olvastam, hogy Nsame karanténban lenne, pedig végignyálaztam a guglit. Szerintem a kameruni játszani fog. Sem a klub honlapja, sem a játékos instája és twittere nem jelezte ezt, sőt az egész twitteren csak annyi hír van vele kapcsolatban, hogy az olasz kiesőjelöltek mindegyike érdeklődik iránta.

Őszinte leszek, nekem ezen a meccsen kihagyhatatlan a sok gól! Hatalmas értéket látok az első félidő két góljában, mert szerintem a YB bomba formába került a felkészülés során. A Luzerne a felkészülés során a biztonságra ment, mindig szereztek egy-egy gyors gólt, aztán megpróbáltak ráülni az eredményre. Erre most nem lesz lehetőségük, mert a YB végig gegenpressingben fog játszani, és szerintem már az első félidőben beteszi a kettőt.

Young Boys - Lugano: Gólok száma - 1. félidő - Felett/alatt tipp