Évtizedek óta vergődik a bolgár labdarúgás, sokáig hasonló pályán mozogtunk velük. Most egy új selejteső sorozat, megint egy újabb szövetségi kapitánnyal és szerintem ismét csekély reális eséllyel: Olaszország, Svájc és Észak-Írország maga mögött tartja majd Bulgáriát.

Konkrét pótselejtezős élményünk van a balkáni ország válogatottjáról. Nagy szavak, kevés produktum, gyenge helyzetkihasználás, labilis védelem. Az őszi NL-etap során ki is esett az együttes a „C” divízióba, így megállapítható, hogy a helyzet velük változatlan. Új szövetségi kapitányuk Petrov egy raklapnyi bolgár klubcsapaton túl kínai karriert csinált 2013-19 közt négy együttest is vezetett. Egyetlen top ligában játszó profijuk Galabinov, aki a Spaziában perceket kap, a futó szezonban egyetlen asszisztig jutott center létére, gólt nem szerzett. A többiek a hazai bajnokságban játszanak hétről-hétre, amit nem is igazán tudok jó hiszeműen belőni Európában: melyik pontvadászatnál erősebb a bolgár liga?

Svájc megnyerte ez EB-selejtezős csoportját Dánia és Írország előtt, benn maradt a német és spanyol válogatott mögött az „A” ligában az NL-ben. Petkovic mester 2014 óta irányítja a helvéteket, és sosem hiányzott semmilyen világeseményről sem. Kvalitására jellemző, hogy két évig volt a Lazio szakvezetője, akivel olasz kupát is nyert. Sommertől Seferovicig minden csapatrészben top bajnokságokban alapemberek a svájci válogatott játékosai. Tényleg itt van rögtön Seferovic, aki a Benfica utolsó három meccsén öt gólt szerzett, vagy Xhaka és Shaqiri az Arsenálból és Liverpoolból. Bárhogy van, nem tartom az esélyeket egyenlőnek. Torony magas esélyes a mai meccsen a vendég gárda.

Fontos a jó kezdés a világbajnoki kvalifikációban, és erőforrásait tekintve minden rendelkezésre áll Svájcnak ahhoz, hogy győzelemmel kezdje a sorozatot. Reális szerintem az olaszokkal történő versenyfutás, de a Bulgáriában szerezhető pontok kellenek hozzá! meg is fogják csinálni.

Bulgária - Svájc: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp