Szinte párhuzamosan a mi Újpest-Ferencváros derbinkkel, Bukarestben szintén a két ősi rivális, nevezetesen a Dinamo Bukarest csap össze a Steaua jogutódjával, a FCSB csapatával!

Akárcsak nálunk, ezen a mérkőzésen is a hazai együttes szerepel underdogként a bukiknál, miközben a vendégek őrült versenyfutásban vannak a Kolozsvárral a bajnoki címért! Jelenleg éllovas ugyan a FCSB, ám az egy pontos előny tudatában nem éppen felszabadultan léphetnek pályára a városi rivális otthonában, pláne úgy, hogy a Kolozsvár hazai pályán jó eséllyel verheti a Viitorul együttesét! Az sem fest valami meggyőző képet a piros-kék, rekordbajnok román vendégekről, hogy a közelmúltban elkezdtek bukdácsolni idegenben. Legutóbbi öt túrájukon mindössze kétszer hagyták el győztesen a pályát (Medgyes 2:3, Craiova 0:2).Ám a hatpontos rangadón Kolozsváron kapituláltak (2:0), s az elmúlt két meccsükön egyaránt ikszet játszottak, ahol az egyiken például az alsó házi Arges volt az ellenfél (0:0)! Nem tűnik tehát otthonuktól távol meggyőzőnek a FCSB gárdája, már ami a közelmúltat illeti!

Tovább növelheti a homlokráncolást náluk, hogy a napokban, január 29-én a Parma leigazolta a hírek szerint elég szép summáért (13 m euro) Dennis Mant, aki a csapatkapitány Florin Tanaséval holtversenyben vezette a házi góllövőlistát (14-14 dugó). Nem túlzás azt állítani szerintem, hogy ez a transfer akár a bajnoki címbe is kerülhet, ha azt nézzük, hogy a tehetséges román csatár góljainak, vagy akár hat szezonbeli aszisztjának köszönhetően, hány pont beszerzéséhez járult hozzá! Vegyük példának a közelmúltbeli Voluntari ellen hazai meccset, ahol a FCSB pont Man és Tanase révén tudta otthon tartani a három egységet, utóbbi pedig csak büntetőből volt eredményes! Úgy fest tehát, hogy Man távozása révén félkarú óriássá válhat a vendégek támadógépezete, ami nem a legjobb előjel egy ilyen komoly presztízzsel bíró párharc előtt! Természetesen a Klub vezetősége sem volt rest, hogy megpróbálják pótolni a kiesést, s gyorsan leigazolták a tavalyi szlovén bajnokság gólkirályát, a horvát Ante Vukusicot. A 29 éves csatár nagyot ment az Olimpija Ljubjanában, hiszen 35 fellépésén 26 gólt jegyzet, 8 asziszt mellett, ami elég durva mutató. Ám kérdés, hogy a románoknál milyen gyorsan találja meg a helyét a csapatban, s az új környezetben, ráadásul az is bizonytalan, hogy 4 nap után számolhat-e vele már Anton Petrea vezetőedző?

Na, ha már ennyi szó esett a vendég éllovasról, pár gondolat a Dinamo kapcsán is kikívánkozik! A korábbi 18-szoros román bajnok, piros-fehér Klub a FCSB legősibb riválisa. Tavaly megjárták a másodosztályt, ami - hogy párhuzamot vonjak a magyar helyzettel - leginkább az Újpesthez hasonlóan a Vezetőségnek volt köszönhető. A kiesést követően azonban nagy változások zajlottak, s az azonnali visszajutást követően idén akár rögtön elcsíphetik kis szerencsével a felső házi rájátszást! Mindazonáltal az őszi performansszal kevésbé volt elégedett vezetőség, hiszen komoly hullámvölgyeket tudott produkálni a csapat, s december elején Ionel Gane személyében a korábbi másodedzőt nevezték ki trénernek. Hogy ideiglenesen-e az kérdés, mindenesetre egyelőre úgy fest, hogy elégedettek a szereplésével. Az utóbbi időben mintha formailag - ha nem is látványosan - de fellendülőben lenne a Dinamo. Elmúlt öt meccsükből hármat behúztak, ráadásul ebből két siker a legutóbbi fordulókban történt (Medgyes 2:1, Arad 0:1).

Természetesen ez a két ellenfél meg sem közelíti a FCSB által képviselt színvonalat, ám a győzelmek mindig jó önbizalomnövelők az ilyen derbik előtt! Azonban esetükben is meg kell jegyezni, hogy az FCSB-hez hasonlóan ők is vesztettek kulcsjátékost a téli szünetben. Rögtön 2021 elején bejelentették a házi gólkirály, Borja Valle (5) távozását a spanyol másodosztálybeli Real Oviedohoz. Ugyan az ő teljesítménye messze nem vethető össze Dennis Manéval, ám így leginkább a találatok szerzése/előkészítése Deian Sorescura és Adam Nemecre maradt! Azonban úgy tűnik az eredmények alapján, hogy Valle távozását elbírja majd a Dinamo.

Adott tehát két ősi rivális, akiknek párharcai esetében még megállhatja a helyét, hogy helyezéstől függetlenül totálisan háromesélyes lehet a meccs. Persze óriási meglepetés lenne a hazai siker, hiszen tényleg amolyan jelenlegi Újpest-Ferencváros különbség van a két egyesület között, viszont már az őszi összecsapáson is elég komolyat harcolt a Dinamo! 2:2-es első félidő után, 3:2-re nyerni tudott a FCSB igen parázs, kiállításokkal, és három büntetővel tarkított meccsen! Nem kizárt, hogy itt sem leszünk most az indulatok híján, így akár a piroslapra, vagy büntetőre is érdemes lehet fogadni!

Mindenesetre itt a Guruban én komolyabb hendikeppel a Dinamo sikerét protezsálom. Eleve egy ilyen csörtén a rájuk adott 5.00-lás oddsot túlzónak tartom, hiszen nincsenek rossz formában, s ősszel is látványosan megnehezítették a FCSB dolgát. Egyébiránt pedig láthatóan bukdácsol a FCSB idegenben mostanság. Ezáltal egyre nagyobb nyomást helyez rájuk a címvédő Kolozsvár a bajnoki trófeáért vívott harcban. Ezzel szemben hazai pályán játszó Dinamo bizonyára az utóbbi időszak győzelmei után felszívja magát, s vissza akar vágni azért az őszi vereségért, amit szerintük látványosan elfújt a bíró! Akkor két játékosukat kiállították, és két büntetőt kapott a FCSB! Ennél fogva én kőkemény, parázs meccset várok, ahol meglepne, ha kitömné ellenfelét az éllovas vendégegyüttes, ráadásul úgy, hogy a napokban az egyik gólzsákját is elvesztette.

Tipp: 1:1-es döntetlen

Dinamo Bucureşti - FCSB: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp