Fogadási szempontból a világ egyik legnézetebb sportága, milliók követik a tenisz mérkőzések alakulását. Minden héten több torna indul, ahol összemérhetik a játékosok a tudásukat, mi pedig fogadhatunk. Mit érdemes tudni a tenisz fogadásokról?

Tenisz fogadási alapok

Az évtizedek alatt megváltozott a tenisz szerepe, több lett, mint a gazdagok hóbortja és a kiváltságosok játéka. A világ minden tájára eljutott, ráadásul a versenyekre megannyi fogadási lehetőség kínálkozik. Most már nem csak ATP (férfi) vagy WTA (női)-szinten nézhetünk meccseket és játszhatunk meg tippeket, hanem akár Futures tornára is fogadhatunk. 

A tenisz elsősorban egyéni sportág, női és férfi versenyeket rendeznek világszerte, ugyanakkor a páros mérkőzéseknek is fontos szerep jut. A sportág azért emelkedik ki a többi közül a sportfogadók körében, mert ugyanannyira hangsúlyosak a női tornák is, mint a férfiak versenyei, ezzel pedig megduplázódik a kínálat. 

Nem kell csapatokkal sem bajlódnunk, akár egy-egy játékost "ismerve" rakhatjuk a tétjeinket a mérkőzésekre.

Fontos tényezők teniszben

A játék szabályain túl két fontos tényező van a szezon versenyeinek kapcsán: a rangjuk és a borításuk. Előbbi azért meghatározó, mert egy Challenger tornán olyan férfi versenyzők vesznek részt, akik vagy pályafutásuk elején állnak, feltörekvő játékosok, vagy éppenséggel nem feleltek meg a legmagasabb szint, az ATP kihívásainak. Oda tényleg csak a legjobbak kerülhetnek be, de ott is különböző besorolások döntenek a tornák "minősége" között.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy 1000-es Masters tornán milyen a kiemeltek rangsora, illetve egy 250-es kisebb besorolású tornán kik indulnak és milyen célokkal. Hasonló helyzet a nőknél is, ahol a WTA képviseli a legmagasabb szintet.

Tenisz fogadás

Pályaborítások típusai

A versenyek borítása szempontjából három típust különböztethetünk meg: salakos, füves és kemény borítás. Manapság már csak ezek közül válogathatnak a teniszezők, mindnek megvan a sajátossága, amely óriási befolyással bír a mérkőzések alakulására.

A salak mind közül a leglassabb, míg a leggyorsabb a füves borítás. Természetesen ez is pályánként változhat, nem árt tisztában lenni, hogy vannak gyorsabb salakos pályák, illetve lassabb kemény borításúak, amiken az állóképesség és a futás dominálhat a szervák helyett.

A füves pályák esetében is előfordul, hogy "lassítják" őket, ezekkel nem árt tisztában lenni, mielőtt a fogadásainkat elhelyezzük.

Hogyan építsd fel a tenisz fogadási szezonod?

A versengés már januárban megkezdődik és egészen október-november környékéig tart. Érdemes hosszabb távra tervezni, alaposan átgondolni a tippeket, mert bőven akad mérkőzés, amire fogadni lehet.

Az évet érdemes a négy Grand Slam torna szerint bontani, ugyanis az előtük helyezkedő kisebb versenyek a felkészülést szolgálják (leszámítva a Masters tornákat).

Január folyamán az Australian Open kerül középpontba, érdemes a "formába hozó" tornákon a meglepetésekre fogadni, amiből általában nincs hiány.

A tél Európában a fedett pályás mérkőzésekkel telik, ahol szintén gyorsabb labdamenetekre számíthatunk, míg Dél-Amerikában a salak dominál, majd az egy hónapos amerikai kitérő után, az európai salakon mérik össze tudásukat a legjobbak.

A kora nyári Roland Garrost követően a füves borítás kerül középpontba, kiemelt szerep jut a wimbledoni tornának. Az ősz már többségében Amerikában éri a versenyzőket, ahol a US Open állítja kihívás elé a játékosokat. Továbbá több kisebb fedett pályás versenyen szerezhetnek pontokat. Ez az időszak a nagyobb szervával rendelkező, formát a szezon második felére időzíti teniszezők időszakát hozhatja el.

Teniszfogadási piac felépítése

Természetesen a tenisz fogadásoknál is dominál a mérkőzés (vagy torna) győztesére kínált lehetőség. Mivel az egyéni meccseken kétismeretlenes az egyenlet, ezért az esélyeink nagyobbak, mint egy csapatsportág esetén, ahol a csapattagok formája is sokat nyom a latba.

Rengeteg mérkőzés közül választhatunk, érdemes átnézni az adott napi fogadási piacot, megfigyelni a formákat, ki használja az aktuális versenyt felkészülésre, esetleg ki az, aki számára óriási lehetőség, hogy berobbanjon a legjobbak közé.

Hendikep és az összesített játékok piacai is népszerűek, itt arra tippelhetünk, hogy egy mérkőzésen az egyik játékos mekkora különbséggel nyer (vagy veszít), illetve hány játékot játszanak a találkozón.

Szettekre fogadás

Fogadhatunk arra, hogy az első (vagy második, esetleg harmadik) szettet melyik versenyző nyeri, ahogyan arra is, hogy egyáltalán nyer-e szettet a mérkőzésen. Ez utóbbi akkor lehet jó döntés, ha nem vagyunk biztosak a teniszező győzelmében, de úgy érezzük, hogy egy szettet elcsíphet az aktuális riválisa ellen.

A szettekben fogadhatunk arra, hogy hány játék lesz, ahogyan a pontos végeredményre is, mind a szettek tekintetében (2-1 vagy 2-0), mind a szetten belül játékok szempontjából (6-0, 6-4 esetleg 7-6).

Alatt/felett fogadás

A szettek számából profitálhat az a sportfogadó, aki igazán ismeri a tenisz világát. Ha például Nadal játszik egy gyengébb játékossal, akkor a találkozó nyertesére adott szorzó nem lesz túl csábító, hisz 1.10 körül lesz. Ennél nagyobb szorzót szeretnénk, mit tehetünk? Vagy a korábban említett szett hendikepet választhatjuk, vagy tippeljük meg a szettek számát.

Ha ezzel sem érnénk be, és még inkább a részletekre szeretnénk fogadni, akkor megtehetjük, hogy a játékok (game) számára tesszük fel a pénzünket. Itt is egy nem egész határszámot adnak meg, aminél több, vagy kevesebb lehet a tippünk. Mindkét játékos által megnyert game beleszámít a fogadásba, szóval igazán sok lehetőség rejlik ebben is.

A két nyert játszmáig tartó mérkőzésnél szinte biztos, hogy 2.00 feletti szorzót kapunk a 2,5 overre, amire szintén lehet taktikát építeni egy szezon során.

Élő tenisz fogadások

A tenisz kapcsán népszerű az élő fogadás, hiszen rengeteg lehetőségünk van a mérkőzésen a tétek elhelyezésére. Minden labdamenetre fogadhatunk, folyamatosan váltakozó szorzóknál pedig szép profitra tehetünk szert, ha figyelmesek vagyunk.

Még egy "biztos" mérkőzés esetében is lehetnek ingadozások, amiből profitálhatunk. Aki hosszabb távon tervez a sportágra fogadni, az előbb vagy utóbb, de az élő fogadások piacán találhatja magát.

Hosszútávú fogadások teniszben

A végére hagytunk egy izgalmas dolgot, a hosszútávú fogadást. A Wimbledon előtt úgy mérjük fel a férfiak mezőnyét, hogy Federert most nem lehet megszorongatni? Az irodák többsége a nagyobb tornák előtt kijön olyan kínálattal, hogy mely játékos nyeri meg az adott tornát.

Szóval tehetünk fel pénzt erre a megérzésünkre, egy hosszútávú fogadás keretében. 

Ha megtetszett a sportág, érdemes belevágni, hiszen rendkívül izgalmas mérkőzéseket követhetünk nyomon. A teljes évre lehetőséget biztosít a tenisz, hogy különböző mérkőzéseken elhelyezzük fogadásainkat.